Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a decis ca procesul să înceapă la Tribunalul Bucureşti, toate actele de urmărire penală fiind considerate legale.
Iniţial, judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a decis înlăturarea unor interceptări telefonice de la dosar, dar decizia a fost contestată de DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care a stabilit definitiv păstrarea tuturor probelor.
Tribunalul Bucureşti urmează să stabilească primul termen de judecată pe fond a dosarului lui Nelu Iordache.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 1 noiembrie 2016, pe Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcţiei operaţionale din Compania Naţională Poştă Română, pe Nelu Iordache şi Gheorghe Răcaru, la data faptelor administratori ai companiei Blue Air, sub acuzaţia de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, scrie News.ro.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 8 septembrie 2008, Cristian Mihai Buciu, sprijinit de Nelu Iordache şi Gheorghe Răcaru, i-a determinat pe reprezentanţii Poştei Române să încheie un contract în condiţii păgubitoare pentru compania naţională, care a fost prejudiciată astfel cu suma de 3.395.286 de euro.
Contractul a fost încheiat după ce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a impus Poştei Române standarde interne la distribuirea trimiterilor poştale prioritare, determinate de reglementările europene. Astfel a fost identificată ca soluţie constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondenţă.
Consiliul de administraţie al CNPR a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, deşi nu au fost făcute calcule privind veniturile şi cheltuielile pe care acest plan la presupunea, iar Cristian Mihai Buciu a fost desemnat să se ocupe de implementarea acestui plan, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Pentru achiziţionarea unui serviciu de transport aerian a fost declanşată o procedura de achiziţie publică, valoarea contractului fiind estimată la 45 milioane de euro, prin raportare la un număr de ore de zbor şi la un cost al orei de zbor.
„Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacităţi de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garanţiei de participare la licitaţie şi a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restricţionat accesul la procedura de achiziţie publică, în condiţiile în care niciun operator aerian nu dispunea de aeronave proprii suficiente. În consecinţă, singură care a putut să formuleze o oferta a fost compania de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru şi Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta condiţiile de calificare, reprezentanţii companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garanţie bancară falsă”, a precizat DNA.
Deşi oferta financiară a companiei de transport aerian administrate de Gheorghe Răcaru şi Nelu Iordache, desemnată câştigătoare, a vizat efectuarea a şase curse directe cu şase avioane, în contractul amintit a fost stabilit că, pentru aceeaşi bani, să se efectueze numai patru curse cu patru avioane, cursele fiind două directe şi două cu escală, pentru a ajunge la toate destinaţiile. Cele două curse cu escală urmau să fie facturate ca şi când ar fi fost efectuate patru curse directe cu patru avioane. Aceste aspecte au fost convenite de Cristian Mihai Buciu, Nelu Iordache şi Gheorghe Răcaru, în dauna CN Poştă Română, susţin procurorii.
Compania Naţională „Poştă Română” s-a constituit parte civilă în cauza cu suma de 6.926.713 euro.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Nelu Iordache, Cristian Mihai Buciu şi Gheorghe Răcaru.