Universitatea Ovidius a organizat, joi, o întâlnire cu primarul Decebal Făgădău, în cadrul căreia studenţii i-au putut adresa edilului diverse întrebări. El a prezentat principalele direcţii de dezvoltare care îşi propun să transforme Constanţa în câţiva ani într-un smart city. Edilul a spus că prima direcţie majoră este safe city. „Principala noastră preocupare este siguranţa. Noi trebuie să oferim siguranţă locuitorilor, siguranţă turiştilor, mai ales într-o lume contemporană în care vedem ce provocări au destinaţiile turistice şi siguranţa investitorilor”, a afirmat Făgădău.
Cea de-a doua direcţie de dezvoltare este mobility city. „Mobilitatea este esenţială. De aceea, va trebui să separăm fluxurile: un flux pentru turişti, un flux pentru mărfuri, produse şi servicii şi fluxul uzual, al nostru, al constănţenilor. Constanţa are o particularitate. Tocmai pentru că s-a construit atât de mult în perioada socialismului în care aşteptai o viaţă să iei o maşină şi după ce ţi-o luai mergeai o duminică da, una ba, mă bucur că voi nu ştiţi poveştile astea, am ajuns să vedem că avem două, trei maşini pe familie. Constanţa este din estimări, dar vom avea cifre, oraşul cu gradul de motorizare cel mai ridicat din România. Evident, că cei care au gândit atunci dezvoltarea oraşului şi au planificat atunci construirea oraşului nu s-au gândit că noi vom avea să avem atâtea maşini, pe cale de consecinţă nu au proiectat locuri de parcare”, a declarat primarul Constanţei.
El a menţionat că în prezent maşina a devenit mai importantă decât omul şi că oamenii nu au unde să meargă, fiind autoturisme parcate pe trotuare.
„Iată că avem o problemă şi vedem că dintr-odată a devenit maşina mai importantă ca omul ceea ce nu este normal. Tocmai de aceea, în acest mandat îmi propun să declar război maşinii şi să dau câştig omului. Voi sunteţi mai tineri şi mai sprinteni, dar copiii mei, dar părinţii şi bunicii noştri nu au pe unde să meargă. E un oraş sufocat de maşini şi vedem cum ne invadează până în scara blocului, până în scara magazinului. Va trebui să aşezăm lucrurile într-un firesc, tocmai de aceea alternativa va fi transportul public”, a explicat Decebal Făgădău, conform news.ro.
Edilul le-a cerut studenţilor să fie implicaţi în viaţa oraşului şi să transforme Constanţa, ancorată oarecum în rural ca stil de viaţă şi consum cultural, în zonă urbanizată din acest punct de vedere.
„Cred că studenţii trebuie să fie implicaţi în viaţa oraşului. Voi puteţi să transformaţi Constanţa într-un oraş oarecum ancorat în rural, ca stil de viaţă, ca aşteptări de la viaţă, ca mobilitate, ca, nu ştiu, consum cultural, voi puteţi să-l urbanizaţi. Ne uităm în cartiere şi vedem că în multe dintre ele, la şase seara, la şapte seara, se stinge lumina şi se duce lumea la televizor (…). Ori viaţa nu este despre televizor, viaţa este despre oameni, iar noi aici putem avea o viaţă frumoasă dacă învăţăm oraşul, dacă ne înţelegem oraşul”, a mai afirmat Făgădău.
El le-a cerut tinerilor să se implice, să vină cu diverse soluţii şi să iasă din comoditate.
„Mă puteţi ajuta ca împreună cu cei cu care lucrez în momentul faţă la strategia aceasta de dezvoltare să nu uităm niciodată că oraşul este al vostru şi trebuie să fie un oraş în care ne respectăm, un oraş în care dincolo de atitudinea aceasta de a chibiţa, a sta pe margine şi a arăta ce este rău să mă implic şi să vin cu soluţii, aşa cum le văd eu, că e o părere, că este invalidată de contraargumente, important este să o spui, că o spui la un seminar, că o spui la o cafenea, că o spui pe stradă ieşind şi strigând şi luptându-te pentru drepturile tale, nu contează, important este să o faci, important este să ieşi din comoditate”, a menţionat Decebal Făgădău.
Universitatea Ovidius a anunţat că intenţionează să mai realizeze astfel de întâlniri în care reprezentanţi ai administraţiei publice locale să vină în faţa studenţilor şi să dialogheze cu aceştia.