În România traficul cu ţigarete reprezintă peste 16% din consum, o afacere ilegală din care statul şi producătorii de ţigarete pierd anual aproximativ 600 de milioane de euro. Traficanţii au fost încurajaţi şi de decizia Guvernului din 2013 când Autoritatea Vămilor şi Garda Financiară au fost incluse în ANAF, iar vămile au devenit locuri mult mai uşor de tranzitat ilegal.
„Desfiinţarea vămii din 2013 a fost o greşeală! Eu la momentul acela mi-am dat demisia că nu am fost de acord. Trebuie reoperaţionalizate structurile de scanare”, spune Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF.
„Ne putem imagina 600.000 de pachete, ne putem imagina 2 tiruri de ţigări de contrabandă care se consumă zilnic în România”, afirmă Constantin Bratu, directul afaceri corporative BAT, conform Digi24.
România are cea mai lungă şi greu de păzit frontieră extracomunitară: 2070 de kilometri. Însă piedici ne punem şi singuri. Legea de transpunere a directivei europene pentru schimbarea pachetelor de ţigări a fost aprobată anul trecut în luna noiembrie, cu o întârziere de 7 luni. Pentru a-şi conforma producţia producătorii au avut la dispoziţie o singură lună. Aşa că, fabricile de ţigarete au produs pe stoc, bazat pe legislaţia anterioară, iar acum statul va plăti de la buget zeci de milioane de euro pentru această întârziere.
„Sunt fluctuaţii, într-adevăr la încasările bugetare, dar problema cea mare abia acum urmează: pe 20 mai 2017 nu vor mai putea exista în magazine ţigarete de tip vechi. Prin urmare vom fi nevoiţi să retragem ţigaretele de tip vechi, să le distrugem şi asta va genera cereri de restituire de accize de la buget pentru că acele ţigarete au fost puse pe piaţă în mod legal”, spune Gilda Lazăr, director afaceri corporative JTI.
Premierul Sorin Grindeanu a pus pe seama industriei tutunului şi de prelucrare a lemnului încasările bugetare cu 1 miliard de lei mai scăzute din luna ianuarie. Industria tutunului este al doilea contribuabil la bugetul statului, cu 3 miliarde de euro anual şi asta pentru că 80% din preţul unui pachet de ţigări înseamnă taxe.