Proprietarul a două clădiri-simbol ale Constanţei, clasate ca monumente istorice de categoriile A şi B, a fost amendat de poliţiştii constănţeni cu 13.000 de lei pentru nerespectarea legii privind protejarea monumentelor istorice, cele două imobile, repere ale oraşului, aflându-se de ani de zile într-o avansată stare de degradare.
Este vorba de clădirea „Casa cu lei”, un adevărat simbol al Constanţei, întrecut numai de Cazino, monument istoric de categoria A, şi de clădirea „Casa Manicatide”, plasată în categoria B a monumentelor istorice, acestea fiind construite la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.
Cele două monumente se află de ani de zile în ruină, iar actualul proprietar, un om de afaceri din Constanţa, nu s-a implicat în reabilitarea lor.
Reprezentanţii Poliţiei Constanţa au anunţat, vineri, că afaceristul care deţine cele două clădiri istorice din municipiul Constanţa, a fost sancţionat contravenţional de poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, pentru încălcarea obligaţiilor, cu suma de 7.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, pentru „încălcarea de către proprietar sau de către titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a unor obligaţii privind protejarea acestora”.
De asemenea, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură din Constanţa a decis să aplice sancţiuni în acest caz, reprezentanţii instituţiei precizând că în cursul săptămânii viitoare urmează să verifice în ce măsură au fost respectate, de către proprietar, obligaţiile care îi revin.
„Este vorba despre două monumente, unul dintre ele este în categoria A, de importanţă naţională, vorbim despre Casa cu lei, celălalt, Casa Manicatide, este în categoria B. Fac parte dintr-o serie de imobile pe care le vom controla. Facem astfel de controale an de an, dar, dacă în alţi ani am purtat corespondenţă cu proprietarii, încercând să stabilim un contact, să-i responsabilizăm puţin, anul acesta am decis să fim mai fermi, pentru că am văzut că numai vorba bună nu prea funcţionează. Sunt monumente care stau de foarte mulţi ani în proprietatea aceleiaşi persoane, fizice sau juridice, fără să se întâmple nimic. Nu s-au făcut consolidări, nu s-au făcut restaurări, iar anii au trecut”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa, Magdalena Tiţă.