„Etica este știința realității morale denumită astfel după eforturile înțelepților Greciei antice. De atunci, se pare, omenirea a evoluat greu și (prea) puțin.
Astăzi am citit o știre conform căreia mai multe branduri ar fi renunțat la contractele cu RTV și A3 fiind în dezacord cu liniile editoriale ale posturilor, în perioada protestelor spontane și bine organizate sprijinite echidistant de geaca roșie prezidențială.
Gestul nu a mișcat nici una din sprâncenele filosofice ale dlui. Andrei Pleșu care nu a mai găsit nici o picătură a minimei morale în apărarea eticii jurnalistice sau a dreptului la liberă exprimare.
O televiziune comercială se conduce după preferințele publicului iar poporul nu poate fi reinventat. Poate fi educat și trebuie educat, dar asta e obligația posturilor publice și a dascălilor.
În semn de solidaritate cu jurnaliștii de al căror salariu a ajuns sa depindă libertatea lor de expresie și de conștiință și in total dezacord cu brutalitatea deciziilor luate de unele companii, am ales și eu: nu mai cumpăr produsele firmelor care vor să manipuleze opinia publică.
Dacă televiziunile greșesc-și gresesc, evident-atunci spațiul de comunicare publică este reglementat prin legi și instituții, vezi Legea audiovizualului cu reglementările și amenzile CNA.
Într’un stat de drept, o firma privată nu are dreptul sa pună presiune economică pe cele mai mari stații de știri ale unei țări pentru că, in mod evident, aceasta este o ingerință în politica editorială și un mod de influentare a opiniei publice.
Dacă doresc să educe publicul, firmele au alte mijloace: campaniile educare făcute de ONG-uri specializate, alte mijloace. Când strângi cu ușa o televiziune cu scopul declarat de recalibrare editorială, atunci suntem în fața unui asalt”, scrie radu
Continuarea, aici