Nu este clar statutul fostului deputat în acest dosar, dar în decizia Procuraturii moldovene din 25 februarie 2017 de efectuare a unor percheziții la domiciliul acestuia se indică faptul că acțiunea juridică a fost declanșată încă în vara anului 2016, conform art. 337 — „trădare de Patrie” — , și art.338 — „spionaj”, conform presei de la Chișinău, care precizează că Bolboceanu a fost reținut în data de 17 martie.
Potrivit dosarului, fostul deputat ar fi avut legături cu un asistent al atașatului militar al Rusiei în Republica Moldova, Alexandr Grudin. În decizie se arată că, în timpul întâlnirilor, Grudin și Bolboceanu „luau măsuri stricte de precauție”.
„Luând în considerare evenimentele din Ucraina, nu se exclude o eventuală participare a ofițerilor serviciilor speciale rusești în organizarea sau susținerea unor acțiuni direcționate spre destabilizarea situației social-politice în țară”, se arată în documentul procuraturii, informează Agerpres.
În martie 2014, Bolboceanu a anunțat într-o ședință în plen a parlamentului de la Chișinău că se retrage din grupul parlamentar al Partidului Democrat și chiar din partid „din stimă și respect față de colegii din teritoriu”.
Iurie Bolboceanu a figurat în celebrul dosar de corupere a deputaților din parlamentul moldovean, cunoscut și ca „bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaților din Republica Moldova’, amintește Unimedia.
Potrivit Ziarului de gardă, în martie 2014 un deputat din Partidul Liberal (PL), doi din Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) și alți Șapte parlamentari din componența de atunci a legislativului urmau să părăsească grupurile din care făceau parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană’, astfel încât parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau sa fie remunerați cu câte 250.000 de dolari SUA, care veneau de la „prieteni din Rusia”.