Ţările nordice sunt considerate a fi cele mai fericite din lume, jumătate din Top 10 fiind ocupat de ele: Norvegia – locul 1, Danemarca – locul 2, Islanda – locul 3, Finlanda – locul 5, Suedia – locul 10. La polul opus de află ţările din Africa Sub-Sahariană, Siria (locul 152) şi Yemen (locul 146), conform clasamentului întocmit de experţi ONU, care au luat în calcul 155 de state de pe Glob. Ultima în ierarhie este Republica Centrafricană.
România a urcat 14 locuri în doar un an, de pe 71 pe 57. În clasamentul pe 2017 suntem încadraţi de Coreea de Sud (locul 56) şi Bolivia (locul 58). Între ţările care se află deasupra noastră întâlnim câteva state din America de Sud (Uruguay – 28, Columbia – 36), dar şi una din Africa, Algeria – locul 53. De asemenea, înaintea noastră este Republica Moldova – pe locul 55. În schimb, suntem în faţa unor ţări din UE precum Slovenia (62), Cipru (65), Ungaria (75), Grecia (87), Portugalia (89) sau Bulgaria (105).
La baza întocmirii acestei ierarhii au fost luaţi în calcul mai mulţi parametri, precum Produsul Intern Brut, politicile de asistenţă socială, speranţa de viaţă, libertatea, generozitatea sau percepţia asupra corupţiei.
Primul asemenea raport a apărut acum cinci ani, cu ocazia unei reuniuni a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De atunci, mai multe state cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Scoţia şi Venezuela şi-au numit chiar miniştrii ai Fericirii.
România, locul 57 în clasamentul fericirii: