„Nu putem accepta niciun anunț privind o Europă cu două viteze. Aceasta ar însemna fie că suntem împinși în afara Uniunii, fie că suntem retrogradați ca membri de categorie inferioară”, a declarat președintele formațiunii naționaliste de dreapta Lege și Justiție (PiS), într-un interviu publicat luni în săptămânalul de dreapta wSieci.
Liderii UE urmează să adopte la 25 martie la Roma — cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de instituire a Comunității economice europene — un document solemn cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. Germania și Franța sunt în favoarea scenariului unei Europe „cu mai multe viteze”, care ar permite accelerarea integrării acelor state membre care sunt pregătite de acest lucru, în anumite domenii, menționează AFP, citată de Agerpres.
„Europa cu două viteze ar însemna că banii se vor concentra în Occident, inclusiv pentru că Germania va trebui să plătească mai mult pentru a acoperi datoriile zonei euro”, a explicat Kaczynski. Astfel, în țările din ‘vechea Uniune’ vor ajunge mai mulți bani, ceea ce pentru noi înseamnă pierderi importante”, a conchis politicianul polonez.
Citeşte şi Serghei Stanişev: O Europă cu două viteze riscă să devină o Europă împărţită în două clase
Întrebat în legătură cu relațiile dintre Polonia și Germania după recentul summit de la Bruxelles — la care realegerea lui Donald Tusk ca președinte al Consiliului European, după ce actuala putere poloneză l-a prezentat pe fostul premier drept „candidatul Germaniei”, a lăsat Polonia izolată în fața celorlalte 27 de state membre ale Uniunii—, Jaroslaw Kaczynski a ținut să distingă planul „relațiilor directe” de cel al „realităților”, potrivit Agerpres.
„În ce privește relațiile directe dintre responsabili politici, (cancelarului german Angela) Merkel nu i se poate reproșa nimic. Aici, nivelul lor este bun. Există și nivelul realităților și aici nimic nu s-a schimbat. În toate dosarele importante, Germania duce o politică îndreptată împotriva intereselor noastre. Începând cu politica istorică și până la politica energetică”, a afirmat Kaczynski, considerat strateg principal al guvernului conservator de la Varșovia.
Mai mult, acesta consideră că uneori deciziile Angelei Merkel sunt „fatale” chiar pentru ea însăși, „ca de exemplu susținerea la președinție a lui Frank Walter Steinmeier, care i-a deschis calea candidatului SPD (socialiști) la postul de cancelar, Martin Schulz, și a creat un risc semnificativ de pierdere a puterii pentru creștin-democrați”.