„În vederea pregătirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfăşura în cursul lunii mai 2017, Ministerul Justiţiei va elabora un raport consolidat de progrese, pe baza raportărilor la zi comunicate de către instituţiile vizate de MCV, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Parlamentul României (Senat şi Camera Deputaţilor)„, arată reprezentanţii Ministerului Justiţiei.
Ei precizează că, în 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis reprezentanţilor instituţiilor menţionate rugămintea de a comunica Ministerului Justiţiei informaţiile pe care le apreciază utile pentru corecta informare a Comisiei Europene.
„La data de 25 ianuarie 2017 a fost publicat Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV. Raportul face un rezumat al măsurilor-cheie care trebuie întreprinse pentru realizarea în totalitate a obiectivelor MCV. De asemenea, Comisia Europeană prevede, în premieră, procedura închiderii provizorii a unor condiţionalităţi: când măsurile prevăzute la fiecare dintre acestea vor fi întreprinse, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat. Atunci când acest lucru se va realiza pentru toate obiectivele de referinţă, MCV va fi ridicat. Comisia Europeană şi-a manifestat intenţia de a prezenta următorul raport la sfârşitul anului 2017”, se arată în scrisoarea ministrului Justiţiei către conducerea Senatului.