Iata ce beneficii importante aduc sanatatii cateva dintre verdeturile de primavara:
Stevia – controleaza apetitul. Prin faptul ca este bogata in fibre si practic, lipsita de calorii, stevia stimuleaza digestia, controleaza pofta de mancare si ne ajuta sa slabim. In plus, stevia este diuretic natural, regleaza presiunea sangelui si contribuie la refacerea noastra, fizic si mental, potrivit curademiere.ro.
Urzicile – proprietati tonifiante. De ani de zile urzicile sunt recunoscute ca tonifiant al organismului si ca purificator al sangelui. Contin aminoacizi esentiali, vitamine si minerale care le clasifica pe primele locuri in topul verdeturilor de primavara pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii: sunt detoxifiante, antiinflamatoare, regleaza tranzitul intestinal, au efect diuretic, eliminand excesul de apa din organism.
Anghinarea – tonic pentru ficat. Anghinarea contribuie la sanatatea ficatului prin faptul ca il ajuta sa elimine toxinele acumulate in organism. In plus anghinarea stimuleaza metabolismul, reduce riscul de aparitie a osteoporozei, rezolva problemele de digestie si contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
Spanacul – proprietati antioxidante. Betacarotenul, vitaminele C si E, mineralele precum manganul, zincul, seleniul confera spanacului proprietati antioxidante. In plus, spanacul este ideal in dietele de slabire datorita continutului de fibre, care stimuleaza digestia, prevene constipatia si reduce pofta de mancare, instaland rapid starea de satietate. Spanacul este in acelasi timp si antiinflamator si intaritor al sistemului imunitar.
Varza – combate obezitatea. Varza este unul dintre alimentele preferate ale dietelor de slabire; continutul caloric neglijabil si bogatia de vitamine fac din varza solutia ideala pentru scaderea in greutate fara ca organismul sa fie privat de nutrientii de baza. In plus, procentul ridicat de vitamina C si bogatia de minerale (magneziu, calciu, potasiu) ii confera verzei proprietati antioxidante si de intarire a sistemului imunitar. Varza este si un bun detoxifiant, prin actiunea ei contribuind la sanatatea ficatului.
Leurda – antiviral si antibacterian. Leurda contine, ca si usturoiul, alicina, substanta cu proprietati care previn virozele respiratorii si bolile cardiovasculare, este un tonic important pentru organism si are rol detoxifiant, depurativ si diuretic.
Castravetele – hidratant. Prin continutul mare de apa, castravetele este un bun hidratant, controleaza pofta de mancare si conform ultimelor studii amelioreaza starile de stres.
Sparanghelul – stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor. Sarac in calorii, bogat in vitamine, minerale cu proprietati antioxidante, sparanghelul are proprietatea de a grabi arderea grasimilor din organism, fiind eficient in dietele de slabire. Scade tensiunea arteriala, contribuie la eliminarea toxinelor, previne aparitia osteoporozei si lupta impotriva imbatranirii premature. Toate aceste verdeturi, la care putem adauga ceapa si usturoiul verde, salata verde, untisorul, patrunjelul etc, au un plus de valoare pentru sanatatea si mentinerea greutatii corpului: clorofila. Clorofila, substanta care da verdele plantelor, contine fibre care se digereaza lent in organism si dau senzatia de satietate, ajuta eliminarea excesului de apa si are rol de cicatrizant prin efectul astringent fiind benefica pentru sanatatea aparatului digestiv.
Citeşte şi Alimentul de primăvară care „înnoieşte” sângele şi arde grăsimea