Plenul CSM discută contestaţia Oanei Hăineală la decizia de retragere de la Ministerul Justiţiei

Plenul CSM va discuta, marţi, contestaţia Oanei Hăineală la decizia prin care s-a dispus retragerea ei din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Procurorul susţine că decizia e nelegală, Secţia pentru procurori motivează că măsura a fost luată pentru a se vedea imparţialitatea.
Romania TV
21 mart. 2017, 06:26
Plenul CSM discută contestaţia Oanei Hăineală la decizia de retragere de la Ministerul Justiţiei

Oana Hăineală susţine că hotărârea prin care a fost retrasă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei „este nelegală pentru că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat din oficiu, dar în baza unei cereri formulate de către o persoană lipsită de prerogativa de a solicita încetarea detaşării, arogându-şi, cu depăşirea cadrului legal, posibilitatea de a analiza oportunitatea luării acestei măsuri.”

Concret, magistratul spune că încetarea unei detaşări se poate face de către secţia de procurori/judecători la cererea celui care a solicitat detaşarea sau la solicitarea judecătorului sau procurorului detaşat, în acest caz fiind făcută de procurorul general al României. În replică, Secţia pentru Procurori spune că nu a fost o cerere propriu-zisă ci o sesizare a unei situaţii noi, care nu exista la momentul la care s-a decis detaşarea.

„Totodată, s-a apreciat de către doamna procuror că, interpretarea abuzivă conferită de Secţia pentru procurori dispoziţiilor din legea organică şi din Regulament contravine „principiului stabilităţii procurorului, ca parte a principiului consacrat constituţional de independenţă a magistraturii”, precizând totodată că „ a accepta o astfel de măsură înseamnă a accepta ideea că oricând, în baza unui motiv invocat de orice terţă persoană fizică sau juridică sau din oficiu de una din Secţiile Consiliului, un magistrat, fie el judecător sau procuror, poate fi mutat/delegat/transferat/detaşat în contra voinţei sale sau în absenţa manifestării exprese de voinţă”, se arată în nota Direcţiei Resurse Umane.

Pe de altă parte, Direcţia Resurse Umane arată că încetarea detaşării procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima la Ministerul Justiţiei a fost necesară pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de deplină imparţialitate a anchetei DNA privind OUG 13, precizând că Secţia pentru Procurori a CSM „a apreciat că analizarea oportunităţii încetării detaşării anterior expirării perioadei pentru care a fost dispusă, poate fi făcută, ex oficii, de către autoritatea decidentă în materie, cu atât mai mult cu cât această autoritate are atribuţii importante în gestionarea resurselor umane din cadrul Ministerului Public şi a carierei magistraţilor”.

„Secţia pentru procurori a reţinut că, magistraţii sunt ţinuţi să adopte un comportament din care să rezulte chiar şi aparenţa imparţialităţii (în sensul ca aceasta să fie vizibilă pentru justiţiabili), tocmai pentru a înlătura orice îndoială cu privire la îndeplinirea corectă a îndatoririlor profesionale. La fel ca şi independenţa, imparţialitatea nu este doar o chestiune de substanţă, ci şi de aparenţă: nu este suficient să fii independent şi imparţial, ci trebuie ca acest lucru să se şi vadă. S-a apreciat că, în contextul actual al adoptării anumitor acte normative, al căror iniţiator este Ministerul Justiţiei, funcţionarea în cadrul instituţiei a unor procurori la a căror expertiză s-a apelat, poate genera o aparenţă de imparţialitate”, se arată în document.

Alte motive privind nelegalitatea deciziei, invocate de Oana Hăineală, sunt nerespectarea regulamentului CSM referitor la termenul de trei zile prevăzut pentru afişarea ordinii de zi prealabil şedinţei secţiei şi încălcarea dreptului la apărare „în condiţiile în care (…) o măsură executorie de îndată privind cariera sa profesională a fost adoptată fără cunoaşterea motivelor invocate în solicitare, a argumentelor expuse în referatul întocmit de aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii şi fără solicitarea unui punct de vedere.”

Referitor la termenul de trei zile pentru afişarea ordinii de zi, Direcţia Resurse Umane precizează că nu este unul imperativ.

„Atunci când a hotărât încetarea detaşării, Secţia pentru procurori nu a avut obligaţia legală de a solicita punctul de vedere al magistratului. Se poate vorbi de dreptul la apărare, în plenitudinea sa, în procedura disciplinară, când Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii funcţionează ca o instanţă de judecată”, precizează sursa citată.

După deschiderea anchetei privind adoptarea ordonanţei 13, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut retragerea celor doi magistraţi care erau detaşaţi la Ministerul Justiţiei în funcţii de secretar de stat, solicitarea fiind aprobată de Secţia pentru Procurori a CSM.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)