Înlocuirea unei discipline cu alta în programul de studiu nu ține de competența șefului statului sau a politicienilor, a afirmat Candu, reiterând că Igor Dodon ar face bine să se abțină de la astfel de inițiative.
„Astfel de inițiative nu ar trebui să existe din partea politicului. Acesta este domeniul oamenilor de știință, ei ar trebui să ia astfel de decizii. Pe parcursul celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, politicul a încercat să vină cu inițiative care să modifice disciplina respectivă cu scopul de a crea dezbinare. Noi, Parlamentul și Președinția, ar trebui să ne abținem de la astfel de propuneri. Consider că denumirea disciplinei ‘Istoria Românilor’ ar trebui să rămână așa cum este’, a declarat Andrian Candu, potrivit Agerpres.
Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut săptămâna trecută guvernului să introducă în programul de studiu disciplina „Istoria Moldovei” în următorul an de învățământ. În scrisoarea trimisă executivului, Dodon susține că „Istoria Românilor” pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova, scrie Unimedia.info.
Citeşte şi Republica Moldova: Şalaru va atârna portrete cu Dodon numai dacă acesta va da examen la Limba Română
La sfârșitul lunii ianuarie, Igor Dodon a anunțat crearea unei comisii de „expertiză istorică”, cu ocazia unei reuniuni pe tema „Semnificația marilor evenimente istorice întru consolidarea statalității Republicii Moldova”, la care au participat istorici considerați promotori ai teoriei „moldovenismului”.
Dodon a promis în campania electorală că va scoate din programa școlară „Istoria Românilor” și va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.
O tentativă asemănătoare făcută de guvernarea comunistă la începutul anilor 2000 a dus la ample proteste de stradă la Chișinău și, în cele din urmă, a eșuat, conform presei de peste Prut.