PROTEST al angajaţilor de la Protecţia Mediului din mai multe judeţe din cauza salariilor. Au întrerupt lucrul cu publicul UPDATE

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani au organizat, marți, un nou protest spontan, în semn de nemulțumire față de nivelul mic al salariilor și de discrepanțele dintre veniturile angajaților din sistemul bugetar. De asemenea, angajaţii de la  Vrancea au întrerupt activitatea şi au ieşit din nou în faţa instituţiei pentru a protesta, spunând că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, iar personalul este tot mai scăzut, astfel că cei rămaşi au ajuns să muncească suplimentar şi să îşi ia de lucru acasă.
Ionela Marcu
21 mart. 2017, 09:54
PROTEST al angajaţilor de la Protecţia Mediului din mai multe judeţe din cauza salariilor. Au întrerupt lucrul cu publicul UPDATE

UPDATE 

Angajaţii APM şi ai Gărzii de Mediu Alba au întrerupt activitatea între orele 10,00 şi 12,00 şi au ieşit în faţa clădirii unde îşi desfăşoara activitatea cele două instituţii.

Ei au stat liniştiţi pe scările imobilului şi au purtat afişe cu mesaje precum „Protest spontan”, „Vrem salarii decente”, „Stop inechităţilor salariale”.

Angajaţii celor două instituţii cer mărirea salariilor, iar în cazul în care nu le va fi îndeplinită revendicarea anunţă că sunt decişi să declanşeze conflictul colectiv de muncă şi să intre în grevă pe perioadă nedeterminată.

Pe durata celor două ore de protest, la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba şi ai Gărzii de Mediu Alba nu s-a desfăşurat niciun fel de activitate.

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Ploieşti au protestat şi ei, marţi.

Conform reprezentanţilor instituţiei, este vorba despre un protest spontan, care a început dimineaţă şi al cărui scop este de a atrage atenţia aspra faptului că angajaţii au „responsabilităţi mari şi salarii mici”, iar autorităţile centrale nu le-au dat niciun răspuns, în urma protestului de săptămâna trecută, cu privire la modul în care s-ar putea rezolva problema salarizării personalului din agenţiile pentru protecţia mediului.

Angajaţii APM Prahova nu au ieşit în stradă, dar pe uşa de la intrarea în sediul APM Prahova a fost lipit un afiş care anunţa că este protest, la fel şi pe uşile de la birouri.

Pe timpul protestului funcţionarii nu au desfăşurat activităţi cu publicul.

Aproximativ jumătate dintre angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi şi-au întrerupt marţi, timp de o oră, programul obişnuit de lucru şi au ieşit în faţa sediului insituţiei, solicitând majorarea salariilor.

Reprezentatul salariaţilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, Gelu Florescu, a declarat că 27 de angajaţi dintre cei 45 ai instituţiei au oprit lucrul.

„Oamenii sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor mai mici decât ale celorlalte categorii de funcţionari publici. Vrem aplicarea imediată a legii unitare de salarizare”, a declarat Florescu conform news.ro. 

Potrivit acestuia, un angajat pe post de asistent sau referent la APM Galaţi primeşte salariul minim pe economie, în timp ce un consilier superior cu vechime câştigă lunar aproximativ 2.000 de lei.

Angajaţii APM Galaţi spun că sunt dispuşi să recurgă în continuare la proteste dacă în urma discuţiilor care se poartă la Bucureşti revendicările nu le vor fi soluţionate.

Potrivit conducerii APM Galaţi, activitatea instituţiei nu a fost perturbată în timpul protestului angajaţilor.

Protest a fost şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj. Aproximativ 20 de angajaţi ai instituţiei au întrerupt activitatea cu publicul în intervalul orar 10.00 – 12.00, timp în care cei ce au avut de rezolvat probleme în instituţie fie au aşteptat afară, fie au fost anunţaţi că trebuie să revină mai târziu.

Şi angajaţii APM Vrancea au întrerupt activitatea, marţi dimineaţă, şi au ieşit în faţa instituţiei pentru a protesta între orele 10.00 şi 12.00, spunând că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, iar personalul este tot mai scăzut, astfel că cei rămaşi au ajuns să muncească suplimentar şi să îşi ia de lucru acasă.

Angajaţii de la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară au protestat şi în 14 martie, timp de două ore, nemulţumiţi de salarii.

Cei peste 30 de funcționari ai APM au sistat activitatea, cerând Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor majorarea urgentă a salariilor, în raport cu Decizia 794 emisă în 2016 de Curtea Constituțională.

„Simțim o bătaie de joc la adresa noastră. Chiar astăzi am rugat colega noastră de la contabilitate să scoată salariul mediu pe luna februarie și am văzut că acesta este de 2.170 lei, în condițiile în care toți avem studii superioare, iar 90% dintre noi, dacă nu mai mult, am ajuns la cel mai mare salariu pe care îl putem avea, la gradul maxim”, a declarat Dana Boariu, unul dintre protestatari, citat de Agerpres. 

Angajații APM anunță că vor declanșa, în perioada următoare, greva generală.

Prima acțiune de protest a salariaților din sistemul de mediu a avut loc în urmă cu o săptămână.

Potrivit liderului de sindicat al APM Vrancea, Cornel Loghin, activitatea instituţiei este întreruptă, marţi, între orele 10.00 şi 12.00, în semn de protest faţă de lipsa unei reacţii de susţinere din partea guvernanţilor faţă de „situaţia disperată şi umilitoare” în care se află funcţionarii din cadrul acestor agenţii.

Oamenii spun că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, deşi protecţia mediului este un „domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019”.

De asemenea, protestatarii spun că au ajuns să muncească suplimentar din cauza lipsei de personal şi chiar să îşi ia de lucru acasă, în timp ce salariile lor sunt nemodificate de mai mulţi ani.

„Angajaţii din domeniul protecţiei mediului, deşi sunt mult mai puţini numeric faţă de angajaţii din alte domenii, îşi îndeplinesc propriile atribuţii pentru salariul minim pe economie, dar desfăşoară şi activităţi care revin în atribuţia celorlalte ministere. În acest sens menţionăm că angajaţii din domeniul protecţiei mediului derulează procedurile de reglementare, dar ajung să corecteze toate neconformităţile din documentaţii, respectiv din planurile / proiectele / programele pentru care se solicită finanţare europeană. Munca de Sisif revine angajatului din domeniul protecţiei mediului care ajunge să corecteze şi de 38 de ori miile de pagini ale unei documentaţii (…). Luând în considerare că din anul 2004 niciun guvern nu ne aude, iar angajaţii din acest domeniu sunt remuneraţi cu un salariu de bază la nivelul anului 2008, iar doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu spune în conferinţele de presă / luări de poziţie că angajaţii din domeniul protecţiei mediului pot să mai aştepte până primesc o creştere salarială, angajaţii din domeniul protecţiei mediului transmit pe aceasta cale că toate proiectele de finanţare europeană pot să mai aştepte până când vor avea aceleaşi salarii ca alte instituţii (angajaţii din alte ministere/ agenţii naţionale şi locale au salarii de peste zece ori mai mari, multe depăşind 10.000 lei net faţă de salariul minim pe economie al angajaţilor din domeniul protecţiei mediului)”, se arată într-un comunicat remis marţi de APM Vrancea.

Sindicaliştii sunt hotărâţi ca în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate să înceapă demersurile pentru declanşarea grevei generale, ceea ce ar însemna, spun ei, un blocaj total al activităţii multor instituţii ale statului şi chiar blocarea accesării de fonduri europene.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Răsturnare totală de situație. Călin Georgescu a făcut anunțul chiar acum: Nu am fost în stare!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Ce o înnebunește pe Elena Lasconi: Asta este slăbiciunea mea
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Schaeffler închide două fabrici în Europa și mută producția în Slovacia și România
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie