Cercetătorii americani au testat 200 de maşini noi produse între 2011 şi 2012 şi au găsit substanţe toxice volatile care-şi fac efectul în aerul din maşină până la 90 de zile de la intrarea în custodia proprietarului, scrie promotor.ro. Un alt studiu, din 1995, pe un Lincoln, a relevat 50 de compuşi organici volatili. După două luni, studiul a fost reluat şi cantitatea de substanţe toxice scăzuse semnificativ. Cantitatea compuşilor volatili ajunge în maşinile nou-nouţe la 7.500 micrograme / mc. După 3 săptămâni, în medie, concentraţia asta scade cu 90%.
În unele cazuri, conform Wikipedia, substanţele toxice apar din alte cauze. Între 1999 şi 2002, de pildă, maşinile Bentley au avut această problemă din cauza unei substanţe antirugină. Un institut din Australia a şi făcut un studiu de 2 ani pe toxicitatea substanţelor şi a reieşit că sunt compuşi organici volatili foarte periculoşi, de natura benzenului şi alţi derivaţi cancerigeni. Şi japonezii au consemnat într-un studiu recent că într-un minivan nou, cantitatea de substanţe volatile toxice admise e de 35 de ori mai mare decât cea normală. După 4 luni au scăzut, însă au revenit când era foarte cald afară şi abia după 3 ani au coborât sub limita admisă.
Tot conform Wikipedia, cei de la Daily Telegraph au asociat dependenţa şoferilor de acest miros cu cea pe care o au cei care prizează lipici. Aşa că evitaţi odorizantele „new car”.