Protest inedit al poliţiştilor rutieri: au decis să înlocuiască amenzile cu avertismentele

Poliţiştii de la rutieră au decis să protesteze într-un mod inedit, după ce Ministerul Afacerilor de Interne şi Ministerul Muncii nu au luat în seamă problemele semnalate de sindicate. Astfel, de câteva zile, agenţii nu mai dau amenzi, ci avertismente verbale şi scrise.
Filip Stan
23 mart. 2017, 10:03
Protest inedit al poliţiştilor rutieri: au decis să înlocuiască amenzile cu avertismentele

Demersul poliţiştilor s-a răspândit la nivel naţional. Şefii Serviciului Rutier Constanţa nu sunt împotriva demersului, precizând că sancţiunea aplicată rămâne la latitudinea agentului constatator.

„Inclusiv avertismentul verbal este o măsură de sancţionare”. Conform legii, agentul care constată săvârşirea unei contravenţii este obligat să aplice o sancţiune principală, amendă sau avertisment, în funcţie de aprecierea sa cu privire la pericolul şi gravitatea faptei. Agenţii care au ales, ca metodă de protest, să aplice doar avertismente verbale şi scrise, nu au intrat în vizorul superiorilor pentru gestul fără precedent.

„Demersul este unul legal. Măsura avertismentului este prevăzută ca o sancţiune principală. Inclusiv avertismentul verbal este o măsură de sancţionare. Aceste măsuri se impun doar atunci când nu vorbim de fapte cu o gravitate ridicată. Sancţiunea pe care poliţiştii o aplică rămâne la latitudinea fiecărui agent constatator”, a declarat comisar şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Rutier Constanţa, potrivit Cuget Liber.

Potrivit unei estimări făcute de sindicalişti, 1 din 25 de cetăţeni sunt sancţionaţi lunar în România la una dintre normele legale care prevăd ca sancţiune contravenţie, ceea ce înseamnă că, în medie, sunt aplicate aproximativ 700.000 de amenzi lunar. Valoarea medie a unei contravenţii este de 250 lei, în condiţiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă este de 145 lei, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2.900 lei.

Populaţia achită lunar amenzi de aproximativ 17 milioane de lei (3,8 milioane de euro). Anual în România, numai din amenzi, poliţia aduce venituri de 200 milioane de lei (44 milioane de euro).

„Dacă ministra a declarat că poliţiştilor nu le-au crescut salariile pentru că nu au reprezentat o prioritate pentru programul de guvernare al PSD, atunci îi spunem şi noi ministrei că respectul nostru şi contribuţia la bugetele locale şi de stat va fi pe măsură. Decât la dispoziţia partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor”, menţionează Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol.

Oamenii legii îşi argumentează iniţiativa ca fiind ceva normal, care intră în atribuţiile Poliţiei Române, şi anume de a preveni orice faptă de natură antisocială.

„În primul rând, principiala atribuţie a Poliţiei Române este de a preveni faptele antisociale. Prevenirea se poate face prin mai multe mijloace, inclusiv de a încerca să corectăm pe cineva, fără neapărat a produce prea multe pagube. Dacă tot se bate monedă pe îmbunătăţirea imaginii Poliţiei Române, pentru că noi am fost instituţia cea mai hulită, acum încercăm să ajutăm populaţia. Şi aşa se trăieşte la limita supravieţuirii în România, măcar cu atât puteam contribui şi noi”, a precizat Daniel Avasilcăi, preşedintele Sindicatului Europol Constanţa.

Citeşte şi Poliţiştii pichetează sediul Ministerului de Interne, cerând mărirea salariilor

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România în care se făceau ritualuri păgâne. Acum, o mulțime de oameni vin să se bucure de natură și peisajul spectaculos, fără să-i știe istoria
Capital.ro
Este obligatoriu să-și schimbe permisele auto. Amendă pentru șoferi dacă nu au acest tip de permis
Playtech.ro
Surpriza uriașă de care au avut parte turiștii pe Transalpina: “Ninge în august”
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Imagini terifiante într-un oraș britanic. Găști înarmate se taie cu macetele ziua în amiaza mare. Localnici: „Este o zonă de război” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Elon Musk: America, lovită de foamete cu programul Kamalei Harris
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE de PENSIE! BACIU a CONFIRMAT: Pot fi aduse în 6 LUNI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...