Doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită

Doi profesori de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, cercetaţi sub control judiciar pentru luare şi dare de mită, după ce ar fi primit bani de la mai mulţi studenţi pentru a le acorda note de promovare la examenele restante, au fost trimişi în judecată de DNA.
Filip Stan
23 mart. 2017, 13:19
Doi profesori de la Academia Navală

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Iulian Antonescu, profesor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pentru luare de mită (nouă fapte) şi trafic de influenţă, şi a Cameliei Ciobanu, cadru didactic tot la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, pentru patru infracţiuni de luare de mită.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, în libertate, Daniel Gheorghiţă Alexa, pentru dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, şi Andrei Tudor Cantoriu, pentru dare de mită.

În perioada august – septembrie 2016, inculpaţii Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei şi 600 euro – Iulian Antonescu, respectiv 200 lei, 300 euro şi 50 de dolari – Camelia Ciobanu.

„Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg – cadru didactic la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant”, arată DNA.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru dare de mită; Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, precizează anchetatorii.

Astfel, Acsinciuc Radu Emanuel a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei; Stanciu Lucian Stoica – un an şi opt luni închisoare cu suspendare; Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian – trei ani de închisoare cu suspendare.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparţin lui Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, respectivele sume fiind consemnate la unităţi bancare pe numele acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurori militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, în noiembrie anul trecut, mai multe percheziţii la şapte adrese din Constanţa, între care şi sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, într-un dosar penal care vizează suspiciuni privind infracţiuni de corupţie comise în cursul anului 2016.

Citeşte şi Tribunalul Constanţa a amânat judecarea contestaţiei DNA la decizia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu UPDATE

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...