Sistemul educațional din Moldova necesită o reparație capitală, şi nu una cosmetică, apreciază preşedintele moldovean Igor Dodon. Cadrele didactice trebuie să fie mai pregătite, iar întreaga curriculă școlară trebuie modificată, spune acesta.
„În opinia mea, pe care am expus-o și în anii precedenți, de pe liceeni trebuie scoasă presiunea draconică a BAC-ului exagerat de dificil și stresant. Oamenii sunt diferiți în aptitudini și înclinații, iată de ce examenele de absolvire a liceului trebuie să ia în considerare aceste realități”, spune Dodon.
Astfel, consilierii prezidențiali Corneliu Popovici și Maxim Lebedinschi au prezentat un proiect de reformare a modului în care elevii vor absolvi liceul. Potrivit proiectului, fiecare elev, fără excepție, ar urma să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat. Totodată, liceenii care vor dori să dea BAC-ul, vor trebui să depună o cerere în acest sens către administrația școlii.
În paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.
Igor Dodon consideră că astfel „elevii vor fi mult mai motivați şi se vor pregăti de examene mai cu drag și mai temeinic”.