Top 5 alimente pentru sănătatea cerebrală

Oboseala, pierderile de memorie și tulburările de concentrare sunt câteva dintre indiciile carenței de nutrimenți esențiali pentru creier. Este bine să știi pe ce alimente să mizezi pentru a-ți proteja sănătatea cerebrală.
Alina Costache
24 mart. 2017, 09:26
Top 5 alimente pentru sănătatea cerebrală

1. Cerealele integrale

Creierul are nevoie de energie pentru a funcționa. Pentru concentrare și atenție, creierului nu trebuie să îi lipsească sursele de energie constantă. Creierul consumă mai multă glucoză decât orice alt organ. În cazul creierului îi lipsește „combustibilul”, suntem „avertizați” de simptome precum oboseala, lipsa de concentrare și nervozitatea.

Alimentele cu indice glicemic scăzut precum cerealele integrale și nucile permit o eliberare lentă a glucozei în sânge. Este bine să se includă cerealele integrale la micul dejun, astfel încât creierul să aibă „carburant” pe parcursul zilei.

2. Peștele gras

Membranele celulelor cerebrale au în componență grăsimi de tipul acizilor grași Omega-3. „Pentru structura creierului sunt esenţiale grăsimile (lipidele), structura a aproximativ 2 treimi din creier fiind constituită din grăsime.

Un rol central structural şi funcţional îl au, în acest sens, grăsimile Omega-3, în mod special DHA (acidul docosahexaenoic), şi EPA, a căror sursă principală este peştele (mai ales somonul, heringul şi macroul), cărora li se adaugă acidul alfa-linolenic (ALA), de provenienţă vegetală (în mod special seminţele de in)”, afirmă medicul nutriționist Adrian Copcea.

3. Ouăle

Gălbenușul este sursă de fosfatidilcolină, o substanță grasă necesară pentru sinteza de acetilcolină, neurotransmițător important implicat în memorie și învățare. „Este de preferat să se consume ouă la micul dejun, nu seara, întrucât se asimilează mai bine”, afirmă Bernard Doutres, specialist în nutriție.

4. Ciocolata neagră

Un alt aliment pe placul creierulului este ciocolată, consumul acesteia fiind asociat cu beneficii precum îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Calitățile tonice și psihostimulante ale ciocolatei sunt conferite de unele molecule asemănătoare cu cofeina (teobromină, teofilină). De asemenea, ciocolata stimulează producerea de serotonină, hormonul senzației de bine, iar conținutul ridicat de magneziu (330 la 100 g) din acest dulce are efect antistres.

Flavonoidele din cacao au acțiune antioxidantă, contracarând efectele radicalilor liberi la nivel cerebral. Totuși, ține cont că ciocolata este și o sursă importantă de calorii (530 la 100 g), de aceea, nu consuma mai mult de 20 g pe zi.

Știai că…

„…alcoolul, în consumul cronic, contribuie la alterarea funcţiilor cerebrale atât direct cât şi indirect, prin deficitele nutriţionale induse?” – Dr. Adrian Copcea, nutriționist

5. Sursele de vitamine B, esențiale pentru sănătatea mintală

Pentru a funcționa corespunzător, creierul are nevoie și de vitamine, mai ales de cele din complexul B. Vitamina B1 (carne, ciuperci, fasole) este implicată în transformarea glucozei în energia necesară creierului, iar vitamina B6 (nuci, soia, linte) intervine în sinteza neurotransmițătorilor.

La rândul lor, vitamina B9 (acidul folic) și B12 participă la metabolismul proteinelor, contribuind la sinteza unui aminoacid (metionină) necesar pentru neuromediatori (dopamina, serotonina, adrenalina). De asemenea, vitaminele B9 și B12 ajută la consolidarea memoriei și susțin concentrarea.

Cifră

50%din masa creierului este formată din lipide, peste 70% dintre acestea fiind de forma acizilor grași Omega-3.

Deshidratarea afectează concentrarea

Apa este un element majoritar al țesutului cerebral, motiv pentru care deshidratarea este nocivă și pentru creier. Atunci când nu bem suficientă apă, creierul este unul dintre primele organe care resimte consecințele, cu manifestări precum durerile de cap, lipsa concentrării și afectarea memoriei pe termen scurt.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea, medic primar nutriţionist-diabetolog, Centrul Medical Asteco Cluj-Napoca, www.nutritionistcluj.ro

O serie largă de nutrimenţi a dovedit asocieri clare cu funcţiile creierului, în mod special cu prezervarea funcţiilor cerebrale. Astfel de substanţe pot fi reunite generic în clasa „antioxidanţilor creierului”: acizii Omega-3, vitaminele de grup B (B6, B12), acidul alfa-lipoic, curcumina, antioxidanţii clasici (vitaminele C, E), seleniul, flavonoidele, vitamina D. Toate joacă roluri la nivelul funcţiilor cognitive şi au fost studiate în boala Alzheimer şi alte boli degenerative.

Neuromediatorii, substanţele de comunicare ale structurilor sistemului nervos, în particular ale creierului, sunt, la rândul lor, sensibile şi depind de calitatea nutriţiei. Substratul însuşi e necesar pentru o bună sinteză: colina pentru acetilcolină (implicată în procesele de memorie), tirozina pentru dopamină (mediator central al sistemului de „recompensă”), triptofanul pentru serotonină („hormonul fericirii”).

Anumite contexte nutriţionale favorizează producerea acestor mediatori. De pildă, la producţia şi efectele benefice ale serotoninei contribuie carbohidraţii şi vitamina B6, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, atunci când o sursă de triptofan (carnea) este combinată cu o sursă de carbohidraţi şi B6 (cartofii).

Află care sunt cei mai mari inamici ai creierului AICI

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul spectaculos care a fost observat în munții României. Este un simbol al puterii și a fost asociat cu Zeus, regele zeilor
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Repartitoarele de căldură, obligatorii din ianuarie 2025. Cum se schimbă factura la căldură
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Austria ridică obiecțiile privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy