ORA de VARĂ, cu bune şi cu rele: Câştigăm o oră de lumină şi economisim energie, dar ne periclităm sănătatea

Ora de vară (DST (Daily Standard Time) are şi avantaje, şi dezavantaje. Argumentele pro sunt folosirea luminii naturale o perioadă mai mare din zi şi economisirea energiei electrice, iar cele contra acestei sunt tulburările pe care le resimte organismul uman o dată cu această schimbare, între care unele sunt chiar grave.
Sânziana Stancu
25 mart. 2017, 06:10
ORA de VARĂ, cu bune şi cu rele: Câştigăm o oră de lumină şi economisim energie, dar ne periclităm sănătatea

Trecerea la ora de vară – în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3:00 – poate afecta ceasul biologic şi starea de sănătate a organismului uman, susţin cercetătorii.

Potrivit observaţiilor realizate de-a lungul anilor, specialiştii suedezi atrag atenţia că această schimbare poate avea efecte negative asupra organismului uman, în grade diferite, în funcţie de organism, între care creşterea cazurilor de atac de cord, tulburări ale ritmului nictemeral (alternanţa somn-veghe), precum şi creşterea numărului accidentelor rutiere în primele trei zilele imediat următoare acestei schimbări orare. De asemenea, în prima zi de luni după schimbarea orei se produc cele mai multe accidente rutiere, cauza frecventă fiind oboseala la volan. 

Organismul pierde o oră importantă

Practic, prin trecerea la ora de vară, se pierde o oră preţioasă de somn. În schimb, beneficem de o oră de lumină naturală în plus, care îi foloseşte organismului şi putem economisi mai multă energie electrică. Numai că organismul uman „nu recunoaşte” această schimbare, ci funcţionează după propriul lui ceas…

Lupta pentru acomodarea cu ora de vară este mai uşoară pentru unii şi mai grea pentru alţii. Avantajaţi sunt cei care, de exemplu, îşi încep activitatea mai târziu, nu de la primele ore ale dimineţii şi care, eventual, beneficiază şi de un program mai flexibil. Aceştia sunt cel mai puţin afectaţi de schimbarea orară.

Studii realizate de specialiştii în domeniu au arătat efectele adverse ale acestei schimbări. Astfel, s-a demonstrat că intervine oboseala, o scădere a productivităţii, a capacităţii de concentrare şi a stării de bine, somnolenţă, tulburări de somn şi chiar epuizare. 

Atât adulţilor, dar şi copiilor le vine greu să meagă la culcare, practic, cu o oră mai devreme şi să se trezească mai devreme, conform ceasului lor biologic. Acomodarea cu această schimbare poate dura de la câteva zile, până la aproximativ zece săptămâni, au mai constatat cercetătorii. 

Efecte negative ale trecerii la ora de vară 

Cu toate presupusele ei beneficii pentru oameni şi pentru planeta întreagă, ora de vară poate afecta grav sănătate, susţin scercetătorii finlandezi. Ei au constatat că pierderea unei ore de somn creşte riscul de infarct chiar în primele două zile de la schimbare, în special la persoanele vârstnice şi la bolnavii de cancer.

Medicii finlandezi de la Universitatea Turku au atras atenţia şi asupra ratei crescute, de aproximativ 8%, a producerii infarctului ischemic, provocată de chiaguri de sânge, în primele două zile de la trecerea la ora de vară. Riscul nu dispare însă după aceste două zile. „Riscul unui infarct este mai ridicat dimineaţa, la primele ore”, se arată într-unul dintre studiile cercetătorilor, Potrivit altor specialişti, a fost înregistrate creşteri de 7% a cazurilor de atac de cord, în primele trei zile de la schimbarea orei.

Cum să faci schimbarea mai uşoară

Există câteva recomandări ale specialiştilor privind acomodarea cu schimbarea orară:

– Setaţi alarma ceasului puţin mai devreme decât ora obişnuită, în nopţile de vineri şi sâmbătă, înainte de trecerea la ora de vară. Aceasta vă va ajuta să vă acomodaţi mai repede cu trezitul mai devreme, în dimineaţa de luni;

– Luaţi un mic-dejun sănătos. Hrana îi va „spune” organismului că ziua de activitate a început deja;

– Nu uitaţi că lumina şi, în special, lumina zilei ajută organismul să îşi ajusteze ceasul interior;

– Copiii ar avea nevoie de o săptămână de adaptare, înainte de trecerea la ora de vară, scurtând progresiv decalajul orar.

DST a fost creat artificial pentru a reduce costurile energiei electrice, pe principil că cine se trezeşte de dimineaţă mai devreme şi munceşte pe lumină economiseşte energie elecrică şi bani.

Peste 70 de ţări, între care şi România şi o cincime din populaţia globului au adoptat această schimbare orară.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni