În cadrul unei conferințe de presă comune, care a avut loc după prima rundă de discuții, participanții la întrunire au subliniat necesitatea aprofundării cooperării multilaterale în vederea consolidării democrației, dezvoltării economice și asigurării securității în regiune, anunță serviciul de presa al executivului de la Chișinău.
De asemenea, oficialii au discutat despre reglementarea conflictelor existente pe teritoriul țărilor membre GUAM, conflicte ce trebuie soluționate pe cale diplomatică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor și a normelor de drept internațional.
În cadrul summitului au fost semnate doua protocoale privind acțiunile de creare a Zonei de liber schimb și privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Andrian Candu: Republica Moldova nu va participa la Adunarea Parlamentară a CSI
Părțile au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la parteneriatul cu SUA și Japonia, dar și referitor la colaborarea cu alte organizații regionale, cum ar fi Grupul de la Vișegrad.
GUAM este o inițiativă regională, iar denumirea ei provine de la inițialele statelor fondatoare: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Inițial, printre statele membre se număra și Uzbekistanul, iar organizația se numea GUUAM. Crearea forumului consultativ din 4 state a avut loc la 10 octombrie 1997 la Strasbourg, în timpul unui summit al Consiliului Europei.