România, număr DUBLU DE MORŢI în accidente rutiere faţă de Uniunea Europeană. Cum se explică poziţia „fruntaşă” a ţării noastre

Numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost anul trecut în România de 97, în ușoară creștere față de 2015. Acest nivel este aproape dublul mediei UE, de 50 de decese la un milion de locuitori. Singura țară care ne depășește este Bulgaria cu 99 persoane decedate la un milion de locuitori.
Filip Stan
28 mart. 2017, 14:43
România, număr DUBLU DE MORŢI în accidente rutiere faţă de Uniunea Europeană. Cum se explică poziţia

Valorile prezentate marți de oficiali ai Comisiei Europene în cadrul unei conferințe dedicate siguranței rutiere indică o ameliorare ușoară a situației din România, față de 2010, an în care au existat 117 decese pe șosele.

România înregistrează a doua poziție europeană în topul deceselor fiind devansată doar de Bulgaria.

Țările cel mai bine plasate din acest punct de vedere sunt Suedia, cu 27 decese la un milion de locuitori, Marea Britanie cu 28 de decese. Cu excepția țării noastre și a Bulgariei, alte țări cu număr mare de decese sunt: Letonia (80 de decese la un milion de locuitori), Polonia cu 79 decese, Grecia cu 75 decese.

Țările care au înregistrat o ameliorare substanțială în perioada 2010-2016 sunt Portugalia (scădere de 40%). Malta a înregistrat, dimpotrivă, o creștere de 69%. La nivelul Uniunii scăderea medie înregistrată a fost de 19%. În 2016 numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a fost de 25.500.

Potrivit cifrelor prezentate marți, peste jumătate din accidente, respectiv 55% au avut loc în mediul extraurban, 37% au avut loc în zonele urbane și doar 8% pe autostrăzi. Șoferii și pasagerii lor au fost subiecții a 46% din accidentele rutiere, pietonii a 21% dintre acestea, motocicliștii la 14%, iar bicicliștii la doar 8%.

Cum se explică poziția „fruntașă” a României

Ponderea ridicată a deceselor rutiere în România față de restul UE impune anumite precizări. Nu întotdeauna explicația este caracterul mai impetuos al șoferilor români sau bulgari.

Un prim factor explicativ este lipsa autostrăzilor. Comisia Europeană arată că doar o mică parte a deceselor au loc în accidente pe autostrăzi căci pe acestea foarte puțin accidente sunt frontale, cele mai periculoase. Lipsa autostrăzilor în România face ca o bună parte a traficului să aibă loc pe șosele pe care sensurile de circulație nu sunt separate fizic, fapt pentru care coliziunile sunt frontale și, în consecință, grave.

Pe de altă parte, lucrările de reparații prost semnalizate, gropile, inovațiile Companiei de Drumuri cum ar fi parapeți separatori de sens pe drumuri fără giratorii sau insule nesemnalizate, neiluminate în mijlocul drumului, sunt alte posibile cauze.

Starea tehnică necorespunzătoare a vehiculelor, precum lămpile arse, farurile prost reglate și lipsa verificărilor tehnice din partea Poliției, toate acestea pot fi considerate alți factori cauzatori de accidente, scrie digi24.ro. 

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în România și e apreciat în întreaga lume. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunț oficial: Soluție nelegală. Scrie în Constituție
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Moment istoric pentru România. Anunțul a venit din Anmerica
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Pensiile care vor fi livrate abia pe 22 ianuarie 2025. Motivul pentru care banii vor ajunge atât de târziu la pensionari
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
Alec Baldwin depune plângere pentru drepturi civile împotriva oficialilor din Santa Fe
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite