„Eu nu spun că sentinţa este o nedreptate. Este un abuz. Se putea da la fel aceeaşi sentinţă încă din februarie 2015. Timp de doi ani au fost audiaţi 67 de martori, iar niciunul nu mă acuza cu ceva. Toţi i-au contrazis pe cei doi denunţători”, şi-a început pledoaria, la
România TV, Elena Udrea.
Elena Udrea spune că turnătorii au primit pedepse cu suspendare. „S-a ajuns la aberaţia ca Nastasia să primească patru ani cu suspendare. Cei care au dat declaraţii împotriva mea au primit pedepse cu suspendare. Pentru complicitate judecătorii au dat patru ani cu suspendare, în vreme ce pentru Tudor Breazu s-a dat trei ani cu executare. Cei care nu au dat declaraţii împotriva mea au primit cu executare”.
„Semnalul este clar pentru toată lumea. Torni, te înţelegi cu DNA şi scapi. Sau scapi fără să dai niciun ban.
În acest dosar numai eu sunt pusă sa dau banii înapoi. Nastasia nu trebuie sa dea niciun ban înapoi, Lungu nu, Topoliceanu nu. Mituitorul nu are nicio calitate în dosar. Întreaga construcţie a DNA se bazează pe o întreagă declaraţie a lui Gărdean. Au disjuns dosarul şi nici până azi mituitorul nu e judecat. El e martor în acest dosar”, adaugă fostul demnitar.
Fostul ministru a precizat că i se impută toată contravaloarea promovării României. „Mie ce mi se imputa în acest dosar sunt toate sumele din Gala Bute, toata contravaloarea promovarii Romaniei, nu s-a regasit niciun fel de beneficiu de imagine în favoarea României? Cum să îmi impuţi mie contravaloarea promovării României?”, s-a întrebat retoric Elena Udrea.
Generalul Coldea a dat semnalul
Elena Udrea a dezvăluit că fostul adjunct al SRI, generalul Coldea, a fost la Sebastian Ghiţă pentru a-i reproşa că i-a furnizat anumite detalii Elenei Udrea:”Sebastian Ghiţă a fost trimis de către Florian Coldea în arest la Dorin Cocoş pentru a-l asigura că totul va fi bine. În dosarul Gala Bute, s-a cerut arestarea mea în cascadă după cinci ani în care nu am fost întrebată de nimic”.
„Am avut 6 acuzaţii în acest dosar. Inainte de ultimul termen am fost obligata sa imi citesc si eu dosarul si am constatat o inadvertenta in ultima acuzatie: tentativa de fraudare a fondurilor europene. Tentativa se intamplase printr-un act din februarie 2012. Pai eu nu mai eram ministru in 7 februarie. Ma gandesc dacă nu era mai bine să las fapta sa curga şi părea cu atat mai evident ca e o execuţie, a mai spus fostul ministru.
Elena Udrea a răbufnit şi a punctat că bătălia este pe viaţă şi pe moarte. „Nu accept să merg la puscărie pentru nişte fapte care nu sunt probate cu nimic. Mai este un apel în care nu o să mai merg cu strategia că nu o să deranjăm instanţa. Am multe informaţii despre judecători care au ajuns acolo cu sprijinul domnului Coldea. Mă voi pregăti pe acest subiect. Daca ma veti intreba daca l-am filmat sau inregistrat pe Coldea, am sa va spun ca nu, dar mai sunt oameni care pot confirma ce am spus eu”.
Elena Udrea a recunoscut că în 2010 a declarat că „daca este vorba sa existe victime colaterale pentru succesul luptei impotriva coruptiei, fie si asta”. Am crezut ca se va face justitie pana am vazut abuzuri. „Pentru a combate fenomenul asta, pe care l-am luat si eu ca fiind cel mai grav din Romania, am spus ca mai bine este sa pice si un nevinovat, acuma platesc pentru asta. Sistemul este slugarnic cu cel care il numeste si il tine in functie”.
Elena Udrea nu ştie dacă ministrul Justiţiei va mai avea curaj să critice şeful DNA, după această decizie.
„Laura Codruţa Kovesi s-a înţeles cu PSD si a inchis dosarul Revolutiei pentru a beneficia de susţinere la CSM”.
Elena Udrea a dezvăluit că ştie cum s-a luat decizia în ultimul dosar a lui Adrian Năstase. A fost u bileţele la domnul Maior şi la Florian Coldea.
Traian Băsescu, despre dosarul Elenei Udrea
„În primul rând vreau să aduc câteva clarificări. Nu Băsescu l-a băgat în puşcărie pe Voiculescu şi Năstase. Mâine o să vă arăt eu cum Voiculescu făcea spălare de bani prin doi ziaristi. În ceea ce priveşte dosarul lui Năstase, care a fost la mine pe birou există declaraţia lui Sechelariu care îl acuză, există declaraţia consulului că i-a dat 500.000 dolari. Se vede cum au circulat banii. Arătaţi-mi cum au circulat banii de la Nastasia la Udrea. Spălarea de bani pe care o făcea Voiculescu v-o pun la dispoziţie”.
Elena Udrea şi Traian Băsescu au dezvăluit că în 2010 SRI prin Coldea a informat toată filiera corupţiei din ministerul condus de Elena Udrea.
„Când aveam sesizări de la SRI mă uitam la sfârşit şi dacă vedeam că i s-a transmis şi ministrului nu mai atenţionam reprezentanţii Guvernului. Dacă vedeam că nota este numai la mine atunci consideram că era obligaţia mea să-i avertizez. Cu această ocazie am prevenit-o pe Elena Udrea despre practicile din ministeruli ei. Era o notă laborioasă pe toată ţara. Erau practici din Ministerul Dezvoltării care vizau comisioane. Acea notă sinteză nu era trimisă şi la ministru, iar prin urmare am chemat ministrul pentru a-l atenţiona. Acolo se vedea toată infrastructura de corupţie a secretarului general, Ştefan Lungu. Se ştia toată filiera de corupţie. A fost un şoc să văd că Udrea este acuzată şi este inculpată când eu aveam altă informaţii de la Coldea şi SRI. Sursa lor de finanţare a fost disjuns din dosar. Deşi se ştia care este sursa banilor furnizorul de corupţie a fost disjuns”, a subliniat Traian Băsescu.
Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute. Ce pedepse au primit ceilalţi incuplaţi
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Gala Bute.
Fostul ministru a declarat, marţi, după ce a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute” că decizia este una abuzivă şi „se pare că şi azi sunt judecători care tremură în faţa sistemului reprezentat de Kovesi”.
Elena Udrea are de achitat 900.000 de euro către doi martori (banii de mită) şi opt milioane de lei către stat (prejudiciul creat prin organizarea Galei Bute).
Nota de plată pentru Udrea: 8,1 milioane de lei către ANT şi 900.000 de euro către doi martori şi un milion de lei confiscaţi
Sentinţa nu este definitivă. Verdictul completului de trei judecători de la Înalta Curte, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, poate fi atacat la Secţia de 5 judecători a Înaltei Curţi.
Ce pedepse au primit ceilalţi inculpaţi:
Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de cinci ani.
Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la cinci ani de închisoare cu executare.
Rudel Obreja – fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la cinci ani de închisoare cu executare.
Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de șase ani.
Tudor Breazu – consilier personal al Elenei Udrea, 3 ani cu executare.
Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.
Ion Ariton – fost ministru al Economiei, a fost achitat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute”.
Dragoș Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare