Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

Educatorul numărul unu în privința educației financiare a populației este inflația, iar prin intermediul acestuia am început să învățăm ce este economia de piață, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, la o conferință despre educația financiară, potrivit Agerpres.
Filip Stan
29 mart. 2017, 10:57

"Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim", a spus Adrian Vasilescu la conferința "Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci".

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

"Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației", a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

"Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii", a mai declarat Adrian Vasilescu.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim”, a spus Adrian Vasilescu la conferința „Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci”.

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

„Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

„Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...