Ministerul Finanţelor a lansat o invitaţie de participare pentru achiziţia de servicii de asistenţă şi reprezentare juridică a României în Regatul Suediei, în legătură cu dosarul arbitral, în care părţi au fost cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile Europeean Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în calitate de reclamanţi, şi România, în calitate de pârâtă.
“Procedura de achiziţie a serviciilor juridice de asistenţă şi de reprezentare juridică a României a fost demarată în contextul în care împotriva României se încearcă declanşarea procedurii de executare silită a bunurilor sale de pe teritoriul Suediei, în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii în dosarul arbitral nr. ARB/05/20”, se arată în răspunsul Ministerului Finanţelor, transmis Mediafax.
Astfel, natura serviciilor, precum şi durata contractului, sunt stabilite conform invitaţiei de participare astfel:
– 03.04.2017, ora 16:00, la sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, România;
– 20.03.2017, ora 16:00, la sediul Ambasadei României în Regatul Suediei. Ofertele primite vor fi transmise la sediul MFP, până la data 03.04.2017, ora 16:00.
Durata contractului este cuprinsă între data semnării şi data finalizării tuturor procedurilor judiciare în orice litigiu de pe rolul instanţelor judecătoreşti din Regatul Suediei.
Conform informaţiilor postate pe site-ul ministerului, vor fi decontate doar onorariile avocaţilor, fără alte costuri conexe activităţii de asistenţă şi reprezentare juridică.
De asemenea, se specifică faptul că, cuantumul creanţei este de aproximativ 178 de milioane de euro, inclusiv dobânzi. “Obligaţia de plată a fost dusă la îndeplinire de România, însă creditorii nu recunosc îndeplinirea obligaţiei”, se mai arată în informaţiile postate pe site-ul Finanţelor.
Reamintim faptul că, anterior, fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi urmau să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a solicitat României să recupereze ajutorul de stat acordat celor doi oameni de afaceri suedezi (fraţii Micula au beneficiat de o serie de facilităţi fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-sue¬dez, încheiat cu mulţi ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceştia venind în ţara noastră ca investitori străini, din Suedia).
După decizia Curţii de la Washington, fraţii Micula au blocat conturile Ministerului Finanţelor şi au pus sechestru pe 20% din acţiunile deţinute de stat la OMV Petrom. Ulterior, aceştia s-au îndreptat către ROMATSA. Însă regia autonomă a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă prin care s-a ridicat sechestrul care fusese pus pe conturile regiei de către fraţii Micula.