UPDATE Concret, in urma semnarii protocolului dintre Primaria Capitalei si Ministerul Energiei, echipe mixte formate din specialisti ai ambelor entitati urmeaza sa lucreze impreuna, conform unui calendar bine stabilit, pentru optimizarea functionarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, astfel incat bucurestenii sa beneficieze de servicii de alimentare cu apa calda si caldura de cea mai buna calitate, la tarife rezonabile.
„Intalnirea pe care am avut-o astazi cu domnul Ministru al Energiei, Toma Petcu, a avut ca scop pregatirea, inca de pe acum, a urmatorului sezon de iarna, functionarea fara fisuri si fara anumite aspecte neplacute pentru populatie a relatiei RADET si ELCEN. Asa cum stiti, aceste entitati economice se afla, in paralel, in proceduri de insolventa, iar interesul nostru, al tuturor, este ca in urma celor doua planuri de reorganizare, RADET si ELCEN sa ajunga sa fuzioneze. Am gasit sprijin total din partea domnului ministru al Energiei, Toma Petcu, care, de asemenea, isi doreste ca bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura la parametri ridicati de civilizatie europeana, fara intreruperi, fara avarii. Asa cum prevede si programul de guvernare care este sustinut in Parlament de majoritatea PSD-ALDE, la solicitarea Municipalitatii, ELCEN va fi transferat sau va fi contopit prin fuziune cu RADET, deci nu facem altceva decat sa punem in aplicare programul de guvernare pe care ni l-am asumat impreuna, ca echipa. Dupa avizele ministerelor implicate in aceasta procedura, in special Ministerul de Justitie, se va ajunge la formula unei hotarari de Guvern prin care ELCEN sa fie dat in administrare Municipalitatii. Vreau sa subliniez faptul ca interesul nostru comun, atat al Primariei Generale cat si al Guvernului, prin Ministerul Energiei, este acela ca atat populatia cat si agentii economici care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare sa beneficieze de cele mai bune conditii la tarife rezonabile pentru livrarea energiei termice, si ma refer direct la apa calda si caldura”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.
Noua societate rezultata din fuziunea celor doua entitati va fi o companie viabila din punct de vedere tehnic si economic, capabila sa indeplineasca conditionarile de mediu, respectiv sa asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termica a municipiului Bucuresti in conditii de eficienta si dupa anul 2023.
Obiectivele asumate prin semnarea protocolului de colaborare dintre RADET si ELCEN sunt:
-cresterea eficientei energetice, a gradului de siguranta in alimentarea cu caldura a consumatorilor urbani, precum si protejarea mediului inconjurator in conformitate cu normele europene prin:
-Valorificarea imediata a resurselor financiare posibil a fi obtinute prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, program in care municipiul Bucuresti figureaza cu proiectul predefinit „Proiectul major de termoficare al municipiului Bucuresti” in valoare de 187.000 euro
– Realizarea cu prioritate a investitiilor de reabilitare a retelelor de transport/distributie energie termica cu deficientele cele mai mari in functionare astfel incât efectele benefice ale acestor investitii sa se regaseasca imediat in operarea in siguranta a sistemului.
– Optimizarea functionarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termica prin realizarea acelor investitii capabile sa conduca la reducerea pierderilor in cadrul sistemului, reducerea costurilor de operare prin optimizarea circulatiei agentului termic la nivelul sistemului si prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile in transportul, distributia si producerea energiei termice.
In cadrul intalnirii, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va sustine proiectele energetice cuprinse in strategia de alimentare cu energie termica a Capitalei, dar si pe cele care vor fi incluse in Strategia energetica a Municipiului Bucuresti aflata acum in curs de elaborare.
In acest sens, Gabriela Firea a reamintit ca „Primaria Generala a Capitalei va beneficia de o suma destul de importanta din partea Uniunii Europene, prin programul POIM, de 187 de milioane de euro, dar pentru obtinerea acestei sume era nevoie sa indeplinim cateva etape, parte dintre ele sunt deja realizate, ma refer la studiul de fezabilitate si, de asemenea, la realizarea strategiei de energie termica pe Capitala. Acest document este in dezbatere publica si estimam ca in luna mai sa fie supus analizei, dezbaterii si votului in Consiliul General”.
O parte din obiectivele principale ale celor doua strategii sunt:
– realizarea unor surse noi de cogenerare de inalta eficienta care sa alimenteze zonele de consum situate la distante mari fata de sursele ELCEN existente.
– utilizarea surselor regenerabile prin valorificare energetica a deseurilor menajere din municipiul Bucuresti. – atragerea de finantari externe pentru a asigura continuitatea si dezvoltarea sistemului energetic al municipiului Bucuresti.
Aceste proiecte, dar si alte proiecte energetice, inclusiv cele de cercetare in domeniul energiei, vor fi derulate prin intermediul Companiei Municipale Energetica Bucuresti S.A., aprobata in sedinta de ieri a CGMB. Scopul principal al acestor strategii este cel de a asigura reducerea costurilor suportate in prezent de Municipalitate.
„Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la strategia de a fi sub aceeași autoritate atât partea de producție, cât și cea de distribuție a energiei termice în București, pentru că anii anteriori au fost de foarte multe ori sincope în această colaborare. Primăria aproba subvenții, nu le plătea către RADET, care nu le plătea către ELCEN. Erau două societăți diferite, una în subordinea Guvernului, a doua în subordinea Primăriei. Am spus clar că trebuie să creăm o singură entitate, care să administreze ambele societăți”, a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, este clar că soluția cea mai bună este fuziunea dintre cele două entități.
Petcu a adăugat că așteaptă puncte de vedere de la Ministerul Justiției și de la cel al Finanțelor, pentru a analiza posibilitatea transferului ELCEN înainte de intrarea în iarnă.
„Este o strategie pe care o vom aplica în toată țara. La ora actuală, Ministerul Energiei, din toate CET-urile care există la nivel de UAT-uri (unități administrativ teritoriale — n. r.), mai gestionează doar 7-8%, aici fiind inclus și ELCEN. Ne dorim ca această trecere (de la nivel central la nivel local — n. r.), care a început din 2002 — 2004 și nu a fost dusă la capăt 100%, să fie dusă la capăt în acest mandat. Mai avem aceeași situație la Constanța și sunt discuții similare și acolo. Autoritatea publică locală este cea mai interesată, pentru populația dintr-un oraș, să existe prețuri bune și calitate în furnizarea serviciului în condițiile normale. Pentru a nu se mai crea tot timpul posibilitatea să se arunce vina dintr-o parte în alta, cel mai corect este să fie sub o singură autoritate”, consideră oficialul ministerial, citat de Agerpres.
El a subliniat că, pentru bucureșteni, acest lucru va însemna asigurarea unui serviciu de furnizare a energiei termice de foarte bună calitate, fără întreruperi și fără avarii majore.
De asemenea, întrebat ce se va întâmpla cu datoria istorică a RADET către ELCEN, Petcu a răspuns că acest lucru va fi stabilit de administratorul judiciar în planul de reorganizare.
La mijlocul lunii martie, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET, declara că regia va fuziona prin absorbție cu ELCEN, iar acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei.
„Principalul element pe care îl conține planul de reorganizare al ambelor societăți este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acțiuni. Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit”, a spus avocatul.
Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislației privind ajutoarele de stat.
Piperea a susținut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entități mai devreme de noiembrie 2017.
„Pe de altă parte, este bine de reținut că efectele importante pe plan economic și social deja s-au produs. Unele dintre ele sunt automate: niciuna dintre ele nu poate fi dată în judecată. În al doilea rând, nu mai cresc penalitățile. Din suma de 3,6 miliarde (de lei — n. r.) pe care o datorează RADET celor de la ELCEN, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalități, care, în momentul de față, au fost înghețate. Contractele care erau în curs continuă, cu excepția celor care au fost nelegale și care au fost desființate de noi”, a arătat Piperea.
Primăria a plătit în avans circa 420 de milioane de lei în contul subvenției pentru gazele naturale pe toată perioada iernii, până în aprilie, pentru a nu exista sincope în alimentarea cu căldură a populației, a amintit el.
„Dacă eșuează acest plan, ambele entități, atât RADET, cât și ELCEN, vor intra în faliment”, a adăugat administratorul judiciar.
ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut.
Citeşte şi Ministerul Energiei: Liberalizarea pieţei gazelor naturale intră în vigoare la 1 aprilie 2017