INTERVIU „Trebuie să mâncăm la ore fixe şi să nu sărim peste micul dejun”

Din ce în ce mai mulți români cer sfatul doctorului pentru diverse probleme digestive. Am aflat de la medicul primar gastroenterolog Mircea Diculescu din ce motive numărul afecțiunilor s-a înmulțit, cum afectează stresul digestia și ce simptome ar trebui să ne pună în gardă.
Alina Costache
31 mart. 2017, 06:29
INTERVIU

Care sunt principalele cauze ale problemelor digestive?

Ce mâncăm, cum mâncăm și cum ne comportăm față de noi înșine. Însă, ce mâncăm acum s-a schimbat față de ceea ce consumam cu ani în urmă, în sensul că acum au apărut multe alimente intens procesate, avem fructe și legume „proaspete” pe tot parcursul anului, deci sezonalitatea patologiei digestive s-a schimbat. De asemenea, folosirea abuzivă a antibioticelor, inclusiv în rândul animalelor în timpul procesului de creștere, a dus la producerea unor schimbări inclusiv în bacteriile care trebuie să se găsească în aparatul digestiv.

În ceea ce privește modul cum mâncăm, există un termen care se numește fast-food, adoptat de mulți oameni, mai ales că acum timpul este mai limitat și mâncăm la repezeală. Un alt aspect pe care vreau să-l subliniez este că noi nu mai facem mișcare. Mișcarea pe care o facem este să stăm la televizor, să ne uităm la o emisiune sportivă. Dar noi nu mai ieșim să ne plimbăm, prea puțini se mai plimbă cu bicicleta, merg la sală sau fac câteva exerciții de gimnastică în casă.

Cât de sănătoase sunt fructele și legumele care sunt proaspete tot anul?

Pe vremuri, dacă lăsai roșia în galantar 24 de ore se strica. Acum stă roșia la supermarket și o lună și arată ca și cum ar fi proaspătă, ca și cum abia ar fi culeasă. Asta înseamnă că în procesul lor de creștere li se adaugă o substanță care le permite să reziste mai mult timp. Dacă înainte trebuie să spălăm roșia doar de pământ, acum trebuie să privim altfel fructele și legume. Deși conținutul lor de celuloză, esențial pentru tranzitul intestinal, este corespunzător, conținutul de vitamine este mai mic. Nu putem să ne bazăm doar pe fructele și legumele pentru necesarul zilnic de vitamine, ci va trebui să ne gândim, sfătuindu-ne cu medicul, dacă nu este necesar să luam și alte polivitamine, mai ales în perioada rece a anului. Recomandăm ca fructele și legumele să se spele, nu cu apă și săpun, ci sub un jet puternic de apă.

Care este diferența între alergiile alimentare și intoleranța la un anumit aliment?

Majoritatea persoanelor le confundă. Nici noi din punct de vedere medical și fiziopatologic nu putem să definim diferența între intoleranță și alergie. De exemplu, la intoleranța la gluten, la care se fac des referire în ultima perioadă, sunt recunoscute pe plan științific internațional diferite grade: intoleranțăla gluten, alergie la produse care conțin gluten, boală celiacă definită. În principiu, organismul omenesc ar trebui să digere orice, să aibă o alimentație diversificată, pentru a fi capabil să supraviețuiască în condiții extreme. Însă, în cursul diversificării, dacă nu s-a consumat pe o perioadă lungă un anumit aliment, în momentul reintroducerii lui s-ar putea să nu mai găsească enzimele digestive necesare. Și aici apare, de exemplu, intoleranța la lactoză.

Majoritatea sugarilor tolerează laptele dulce, însă, în timp, după o pauză, substanțele enzimatice care digeră laptele dulce nu mai pot să fie sintetizate în cantitate suficientă. În aceste condiții, nu vom mai tolera laptele dulce, deoarece bacteriile vor fermenta în intestin. O soluție ar fi să bea lapte fermentat. În prezent, se face un abuz asupra acestor alergii alimentare și sunt recomandate tot felul de teste, mai mult sau mai puțin profesioniste. Noi trebuie să ne gândim că sunt alimente pe care le tolerăm și alimente pe care nu le tolerăm. Să lăsăm definirea acestor alergii în seama medicului.

Dacă vedeți că nu suportați laptele dulce, beți lapte fermentat și consumați brânzeturi, pentru a beneficia de alimentele nutritive din lapte. Dacă nu suportați un aliment, excludeți-l pur și simplu, iar dacă aveți anumite simptome repetate și nu puteți face o legătură cu un anumit aliment, atunci mergeți la medic. În ceea ce privește intoleranța la gluten, o proteină importantă din făina de grâu, secară și ovăz, aceasta este o alergie mai specială, care, pe lângă diaree și balonare, poate să dea și deficiențe de creștere, stări de slăbire sau de anemie.

Citește mai multe despre importanta meselor zilnice AICI

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'