Balena Albastră. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Alexandra Niculae, a declarat că în urma verificărilor făcute de către poliţişti, aceştia au identificat, la nivelul judeţului, şase copii care au accesat jocul „Balena Albastră„. Cel mai mic dintre ei are nouă ani, iar cel mai mare este în vârstă de 17 ani. Poliţiştii au informaţii potrivit cărora, până în momentul în care au fost descoperiţi, unii dintre aceşti copii au apucat să parcurgă mai multe etape din joc.
Potrivit news.ro, în acest context, poliţiştii dâmboviţeni au demarat o serie de activităţi preventive al căror scop este informarea, atât a părinţilor, cât şi a cadrelor didactice şi mai ales a copiilor cu privire la riscurile la care aceştia din urmă se expun atunci când accesează internetul.
Părinţilor şi profesorilor li se recomandă atenţie sporită la schimbările de comportament ale copiilor şi să apeleze la autorităţi de fiecare dată când au suspiciunea că aceştia au fost racolaţi pe internet de către persoane care le-ar putea face rău. Ei sunt sfătuiţi să monitorizeze aplicaţiile folosite de copii şi să instaleze pe calculatoare sau telefoane programe care le pot permite să vadă activitatea online a copiilor. Nu în ultimul rând, poliţiştii le recomandă părinţilor ai căror copii au acces la internet să discute cu aceştia şi să le explice care sunt riscurile atunci când sunt contactaţi de persoane necunoscute şi să îi sfătuiască să nu cedeze presiunilor diverselor grupuri care se formează în mediul virtual.
Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în cazul copilului în vârstă de 11 ani care a fost găsit spânzurat confirmă faptul că băiatul accesa frecvent internetul şi se interesa de jocul „Balena Albastră„. Mai mulţi colegi de-ai copilului au povestit că l-au auzit pe băiat vorbind despre acest joc.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi, la Parlament, că este îngrijorată de fenomenul „Balena Albastră” şi a menţionat că, deşi nu s-a stabilit o legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi, recomandă părinţilor şi dascălilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.
„Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.
Jocul impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care pot ajunge până la a se arunca de pe acoperişuri.
13 elevi din Argeş şi Făgăraş s-au automutilat la şcoală. Copiii au fost descoperiţi de profesori. Cadrele didactice au chemat imediat ambulanţa şi au anunţat poliţia.
De asemenea, poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul „Balena Albastră„. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.
La începutul lunii martie, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră„, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.