UPDATE 19.30 Preşedintele Traian Băsescu a primit solicitarea privind cererea USL de suspendare a sa din funcţie.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a primit miercuri, 4 iulie a.c., la ora 19.05, de la Parlamentul României, la Cabinetul său, „Solicitare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu”, având un număr de 20 de pagini”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
UPDATE 18.30 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a transmis preşedintelui Traian Băsescu informarea cu privire la discutarea solicitării de suspendarea a sa din funcţie ce va fi discutată joi în plenul reunit al Parlamentului. „Am finalizat procedurile conform Constituţiei de informare a preşedintelui României cu privire la convocarea plenului extraordinar la care se discută cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL din cele două Camere”, a spus Zgonea.
UPDATE 17.50 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE 14.45 Deputatul Viorel Hrebenciuc a anunţat că documentul prin care se cere suspendare este finalizat având 17 pagini. Hrebenciuc a precizat că documentul vizează activitatea preşedintelui din ultimii doi ani şi jumătate de mandat.
UPDATE 14.40 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că şedinţa Birourilor Permanentese va desfăşura la ora 17. „Am primit cererea grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL pentru convocarea Birourilor la 14.30, dar am decis, împreună cu preşedintele Senatului, să o convocăm la 17.00. pentru a avea timp să verificăm documentele şi să le dăm timp şi colegilor de la opoziţie să vină”, a declarat Zgonea.
UPDATE 14.20 Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se întrunesc în şedinţă comună de la ora 14.30 pentru a stabili calendarul oficial al procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu.
USL a depus la Parlament cererea de SUSPENDARE a preşedintelui. Traian Băsescu va fi invitat în plen la suspendare. USL vrea să organizeze referendumul pentru demiterea preşedintelui pe 22 sau 29 iulie.
După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.
Constituţia României permite Parlamentului să suspende preşedintele în cazul în care constată „săvârşirea unor fapte grave ce încalcă prevederile Constituţiei”. După ce se consultă cu judecătorii de la Curtea Constituţională, deputaţii şi senatorii pot obţine suspendarea preşedintelui prin votul majorităţii, în şedinţă comună. Apoi trebuie să îl informeze pe preşedinte, care are dreptul de a solicita explicaţii de la Parlament.
Dacă propunerea trece, în maximum 30 de zile se organizează un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.
UPDATE 14.00 Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat că Uniunea se va pronunţa asupra documentului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu după ce îl va analiza.
UPDATE 13.10 Guvernul a modificat Legea CCR. Avizul pentru suspendarea preşedintelui e doar consultativ
UPDATE 12.55 Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a anunţat că textul cererii de suspendare a fost finalizat.
UPDATE 12.45 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că „sunt foarte multe motive” pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. Potrivit preşedintelui UDMR, parlamentarii săi urmează să fie prezenţi în sală la votul pentru suspendare şi să voteze.
Parlamentarii UDMR Marton Arpad, Laszlo Borbely şi Mate Andras Levente au intrat, miercuri, la prânz, în biroul de la Parlment al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, unde este redactat documentul privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că într-o oră USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
„În acest moment, grupurile parlamentare au adunat toate sesizările pe care noi le considerăm importante să le adunăm într-un document pe care să-l înaintăm preşedinţilor celor două Camere în care să solicităm o şedinţă extraordinară a Camerelor reunite să-l suspendăm pe preşedintele Băsescu”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu a spus că va fi invitat şi preşedintele Traian Băsescu pentru a-şi exprima punctele de vedere. De asemenea, Nicolăescu a mai spus că, în funcţie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, plenul în care va fi citită cererea de suspendare din funcţie ar putea avea loc joi.
Liberalul nu a precizat care sunt colegii săi care lucrează la redactarea documentului, dar a spus că este posibilă şi constituirea unei comisii parlamentare care să examineze acuzele la adresa preşedintelui, înainte de votul efectiv din plen care se va da pe marginea suspendării. Nicolăescu a spus că, deocamdată, este greu de spus când ar putea avea lor acest vot.
Viceliderul deputaţilor PNL a precizat că, printre acuzele de încălcare a Constituţiei, colegii săi au reţinut şi declaraţia de marţi seara a preşedintelui Băsescu de după revocarea preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. „Declaraţia de aseară este mai mult decât o batjocură la adresa Parlamentului. Aşa ceva nu se întâmplă într-o ţară normală”, a conchis Eugen Nicolăescu.
CUM POATE USL SĂ-L SUSPENDE PE TRAIAN BĂSESCU
Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”.
În cadrul declanşării acestei proceduri de suspendare, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui, mai prevede legea fundamentală.
Deputaţii au votat, marţi seară, revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Liderul grupului PSD, Valeriu Zgonea, a fost ales în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ.
Senatul a decis tot marţi şi revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga. Noul preşedinte al Senatului este Crin Antonescu.