Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Orban a acuzat CEU că a încălcat regulile pentru că emite diplome recunoscute atât în Ungaria, cât şi în Statele Unite, deşi universitatea operează exclusiv în Ungaria şi nu are campus în SUA.
“Ungaria este o ţară suverană, susţine învăţarea în toate instanţele, dar nu tolerează trişatul”, a spus premierul. “Nici măcar un miliardar nu poate fi deasupra legii, deci această universitate trebuie, de asemenea, să respecte legea”, a adăugat el.
Potrivit lui Orban, un critic vehement al organizaţiilor neguvernamentale finanţate de Soros, soarta colegiului depinde în prezent de discuţiile dintre Ungaria şi Statele Unite. Unversitatea a subliniat într-un comunicat că operează în legalitate şi că este acreditată pentru a acorda diplome ungare şi americane.
„CEU respinge în totalitate acuzaţiile false ale premierului Ungariei potrivit cărora CEU ‘trişează’”, se arată în text. “Am fost parteneri legali în învăţământul universitar din Ungaria de 25 de ani şi orice declaraţie contrară este falsă”, a adăugat conducerea universităţii, informează news.ro.
Guvernul ungar a propus săptămâna aceasta un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă. Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.
Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie. Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani. Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.
Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul “Societate Deschisă”, care contravine “democraţiei iliberale” pe care o preferă el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migraţie, potrivit news.ro.
Premierul de dreapta, care la rândul său a beneficiat de pe urma unei burse finanţate de Soros, la un moment dat, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinătate se amestecă în afacerile ungare şi intenţionează să înăsprească normele ce le guvernează.
Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.