VACANŢA DE PAŞTE: Fac sau nu cursuri elevii pe 19 aprilie?

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, luni, 17 aprilie, elevii vor avea liber. Este a doua zi de Paşte. Marţi, pe 18, ar urma să revină la cursuri. Dar numai pentru o zi: miercuri, 19, începe vacanţa de primăvară. La mijloc este o zi de marţi cu ghinion, iar autorităţile trebuie să rezolve problema.
Romania TV
02 apr. 2017, 17:56
VACANŢA DE PAŞTE: Fac sau nu cursuri elevii pe 19 aprilie?

VACANŢA DE PAŞTE 2017. Oficialii din Ministerul Educaţiei îi asigură pe elevi că vor fi liberi pe 18 aprilie. Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, pentru TVR: Nu am calendarul oficial în faţă acum însă, dacă este o zi între vacanţa de Paşte şi vacanţa elevilor, evident că ziua va fi liberă şi o vom recupera ulterior.

Practic, copiii din grădiniţe şi elevii se vor bucura de o vacanţă prelungită: începe pe 15 aprilie şi se termină pe 2 mai, pentru că se adaugă şi liberul de 1 Mai.

VACANŢA DE PAŞTE 2017. Când începe vacanţa de Paşte în 2017. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

VACANŢA DE PAŞTE 2017. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

  • Semestrul II (16 săptămâni):
    • cursuri: 13 februarie – 14 aprilie 2017;
    • vacanţa de primăvară: 19 aprilie – 30 aprilie 2017;
    • cursuri: 2 mai – 16 iunie 2017;
    • vacanţa de vară: 17 iunie – 10 septembrie 2017.

Notă: Pentru angajaţii sistemului educaţional, anul şcolar se desfăşoară între 1 septembrie 2016 şi 31 august 2017.

„Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei, ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului şi 1 Iunie – Ziua copilului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar”, se arată în ordinul de ministru.

În ceea ce priveşte programul naţional „Şcoala altfel”, acesta se desfășoară într-o perioadă de cinci zile lucrătoare consecutive, în funcție de cum decide fiecare unitate de învățământ, însă respectând următoarele intervale:

  • pentru învăţământul preşcolar şi primar:
    • 21 noiembrie – 2 decembrie 2016;
    • 27 februarie – 31 martie 2017;
    • 15 mai – 9 iunie 2017;
  • pentru învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal:
    • 17 octombrie – 2 decembrie 2016;
    • 27 februarie – 31 martie 2017;
    • 15 mai – 9 iunie 2017.

În anul şcolar 2015-2016, „Şcoala altfel” s-a desfăşurat, în principiu, în săptămâna 18-22 aprilie 2016 din semestrul al doilea. Pentru clasele de învăţământ preşcolar şi primar, programul a putut fi stabilit în altă perioadă a semestrului al doilea, însă cel târziu până la 27 mai 2016.

Lucrările semestriale şi tezele sunt susţinute, potrivit Ordinului MENCS nr. 4.577/2016, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul fiecărui semestru. „Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competențelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice”, se mai arată în actul amintit.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Tragedie în lumea snowboardului: Sophie Hediger, victima unei avalanșe în Elveția
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători