Întrebat cum este motivat caracterul de urgenţă al ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curţii Constituţionale, purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat la început că Guvernul are abilitarea de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe de urgenţă (abilitarea fiind însă doar pentru ordonanţe simple şi numai în anumite domenii-n.r.), după care a explicat că astfel se revine la situaţia de dinainte de anul 2010, când Curtea avea doar anumite atribuţii.
La insistenţele jurnaliştilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simţit brusc nevoia, după doi ani, să modifice în regim de urgenţă Legea Curţii Constituţionale, Zaharescu a răspuns : „Guvernul poate să simtă nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede la momentul ăla necesar. Probabil că în acest moment, când s-a produs ordonanţa de urgenţă, exact acum trebuia să vină”.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.
Un argument pe care se bazează Guvernul este că, până în 2010, Curtea Constituţională avea dreptul de a emite doar avize consultative, dar fostul Guvern a introdus un nou prag, cu un aviz obligatoriu, ceea ce ar fi transformat Curtea în „instituţie politică”.
Ordonanţa a fost publicată tot miercuri în Monitorul Oficial şi imediat în Monitor au fost publicate şi hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase sunt revocaţi din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi cele prin care sunt numiţi Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea la conducerea celor două camere.
Surse guvernamentale au declarat că judecătorii Curţii Constituţionale nu se mai pot astfel opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
USL a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a arătat că ordonanţa Guvernului reprezintă doar revenirea la forma veche a Legii CCR, potrivit căreia controlul de constituţionalitate ale actelor cu efecte juridice ale Parlamentului se exercita asupra legilor şi Regulamentelor celor două Camere.
„Niciodată nu s-a prevăzut în Constituţie ca CCR să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului”, a declarat Duşa. Acesta a apreciat că ordonanţa Guvernului reprezină „aducerea la normalitate a legii”, la condiţiile în care a funcţionat 15 ani.
Conform prevederilor constituţionale, Curtea Constituţională dă doar un aviz consultativ pe marginea cererii de suspendare a preşedintelui, înainte de ca plenul să se pronunţe prin vot dacă îl suspendă sau nu pe şeful statului. Însă suspendarea se face printr-o hotărâre a Parlamentului.
Teoretic, exista posibilitatea ca această hotărâre să fie contestată la Curte, iar procesul suspendării şi demiterii preşedintelui să fie blocat de către CCR. Cum Curtea nu mai are atribuţia de a se pronunţa asupra hotărârilor forului legislativ, posibilitatea blocării la CCR a suspendării a fost eliminată.