Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Voi dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Public și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Romania TV
03 apr. 2017, 19:37
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Voi dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT

„Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (…) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte„, a declarat Tudorel Toader la Antena 3. 

Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că „multe” și că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată„, a mai spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a fost întrebat ce pedeapsă ar trebui aplicată unui Parchet care a încălcat Constituția și dacă au existat cazuri mai grave decât cel constat de Curtea Constituțională în cazul DNA.

„Din păcate, nu este prima dată când o Putere intră în raza de competență constituțională, legală, a altei Puteri. (…) Poate că a fost și mai grav. Pot să vă dau mai multe exemple. Nu aș putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la Curtea Constituțională a fost perioada în care s-au dedus în fața Curții cele mai multe din astfel de conflicte, dintre care unele admise, majoritatea respinse. (…) Au existat din păcate multe astfel de conflicte, poate unele mai grave, poate altele mai puțin grave și Curtea, din care făceam și eu parte, a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a constatat cauza, a dat remediul ce-i de făcut pe viitor, ca să nu mai existe blocaje, Puterile să nu mai intre în zona de competență a celeilalte sau a celorlalte”, a spus ministrul Justiției.

El a dat un exemplu de „violare a Constituției” din anul 2008.

„De exemplu, în 2008, procurorii de la DNA anchetau miniștri. Constituția spune că avizul îl dă numai Camera Deputaților, Senatul sau președintele. Unii miniștri erau în funcție, alții foști miniștri cu fapte din epoca ministeriatului. Și atunci procurorii se duceau cu solicitarea de avizare fie la președinte, fie la Camera Deputaților și Senat. Eu am întrebat: ‘care este criteriul după care ai un dosar și soliciți avizul de la …, de la…, sau de la președinte’. Răspunsul a fost dezarmant de sincer și corect: ‘după cum apreciem noi că obținem mai repede respectivul aviz’. Curtea a dat atunci o decizie și a spus că dă avizul Camera Deputaților pentru ministrul care este și deputat, Senatul pentru ministrul care este și senator, președintele pentru miniștrii care nu mai au una din cele două calități — foști deputați sau senatori, foști eventual miniștrii. Iată o încălcare în care a fost violată Constituția. Dar, dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată, dar absolut niciodată nu s-a pus problema, niciodată nu s-a recurs la sancțiuni, indiferent de natura lor — contravenții, penale, altele decât remediile constituționale, pronunțate de Curte prin arătarea literei de urmat pe viitor”, a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat dacă este corect să nu se aplice sancțiuni în cazul în care Constituția a fost încălcată, Tudorel Toader a replicat: „Dacă vreți un răspuns simplu: da. Și îl dezvolt, să nu fiu supus unor interpretări diferite: pentru că la rândul ei Constituția a suferit în cei 25 de ani de existență numeroase clarificări, dezlegări, interpretări”.

De asemenea, conflictele juridice de natură constituțională nu se nasc niciodată între persoanele fizice, ci numai între autorități, iar Curtea Constituțională „nu aplică sancțiuni, nu judecă oameni, fapte, persoane, ca să stabilească formele răspunderii”, a adăugat ministrul Justiției.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Diferenţă colosală Lasconi – Ciolacu la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”