LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, sindicaliştii CNS Cartel Alfa cer demiterea ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social.
„În practică, dincolo de declaraţii, membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali. (…) În ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizaţiile sindicale deţin o largă expertiză sectorială şi inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii şi experţii guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanţelor salariale, echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă şi durabilă. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la iniţierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de CNS Cartel Alfa către liderul Executivului.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Primele date oficiale din proiectul legii salarizării au fost făcute publice de şeful PSD, Liviu Dragnea. Principiul Legii Salarizării Unitare arată că la funcţii egale, cu studii egale şi muncă egală vor fi acordate salarii egale. Totusi, două mari instituţii publice din România nu vor respecta acest principiu, salarizarea urmând să fie făcută după alte considerente. Conform documentelor, sunt prevăzute creşterile salariale în 2020 şi 2022, raportat la cât se câştigă acum în mediul bugetar. Dragnea a declarat că proiectul de lege privind salarizarea unitară este gata, acesta urmând a fi semnat joi, la CExN al PSD. Detalii, aici.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Sindicaliştii transmit că o lege organică atât de importantă necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate, ori ei nu au primit până acum nici măcar un draft al proiectului legii şi nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, dând exemplul domeniul administraţie publice centrale şi locale, radioul şi televiziunea publică fiind excluse de la consultări.
„Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizăriii unitare va fi prezentat în parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD. Acest demers este o sfidare din partea miniştrilor muncii şi dialogului social la adresa partenerilor sociali şi practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanţii guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social şi a unei dezbateri publice serioase şi aplicate. Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social), într-o iniţiativă parlamentară”, potrivit sursei citate.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Proiectul de lege privind salarizarea unitară urmează să fie semnat de către liderii coaliţiei de guvernare şi parlametarii PSD, urmând a se constitui în iniţiativă parlamentară.
„Se discută despre raportul salarial, adică între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită de mult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde 1 e salariul minim pe economie, iar 12 ori salariul minim pe economie înseamnă preşedintele României. 1 înseamnă 1.450 de lei. Salariul minim va creşte în fiecare an, cum am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Dragnea la Antena 3, conform Mediafax.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. CNS Cartel Alfa transmite că procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă construcţia legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza, respectiv la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Finanţelor Publice.
„Această abordare are o singură explicaţie: NU se doreşte realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanţele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii. (…) În concluzie, domnule Prim ministru, CNS Cartel ALFA solicită deblocarea transmiterii proiectului de lege a salarizării unitare şi continuarea dialogului social la nivel de ministere şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale De asemenea, CNS Cartel ALFA vă solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali”, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului.