Prima instituţie care şi-a anunţat bilanţul activităţii pe 2016 a fost DIICOT, pe 16 februarie. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat şi s-a prezentat la ceremonie, ţinând un discurs scurs, dar apreciativ la adresa lui Daniel Horodniceanu şi a procurorilor DIICOT.
„Profesionalismul, integritatea şi independenţa sunt valori care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT, ca şi a tuturor magistraţilor din România. Ele trebuie protejate şi promovate, pentru că sunt valori inerente statului de drept şi unei societăţi democratice europene”, a spus Klaus Iohannis.
A urmat, pe 23 februarie, bilanţul DNA. Klaus Iohannis a sosit la ceremonie şi a ţinut un discurs laudativ.
„În această nouă paradigmă, DNA rămâne o instituţie cheie, cu un rol esenţial în combaterea fenomenului corupţiei şi al respectării legii. Prin activitatea dumneavoastră de anul trecut, aţi arătat că obiectivele pe care vi le-aţi asumat pot fi transformate în realități palpabile”, a spus preşedintelela ceremonia la care a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
Poate mai mult decât prezenţa sa fizică la bilanţul DNA, a rămas în memoria publică declaraţia preşedintelui de la începutul lunii februarie, în contextul emiterii OUG 13 şi a protestelor din Piaţa Victoriei: „Jos mâinile de pe DNA!„. Preşedintele avertiza astfel împotriva oricărei de tentative de a reorganiza DNA prin fuziune cu DIICOT.
Pe 28 februarie a urmat bilanţul Ministerului Apărării Naţionale, instituţie condusă de un om numit politic, din Guvernul Grindeanu. Preşedintele a fost prezent şi la bilanţul MApN, unde a vorbit de reuşita alocării a 2% din PIB pentru bugetul apărării şi de angajamentele NATO ale României.
„Bugetul apărării a reprezentat pentru mine, aşa cum bine ştiţi, o prioritate. Asigurarea finanțării de 2% din PIB în acest an, în concordanță cu angajamentul politic asumat în plan naţional în ianuarie 2015, creează condiții pentru implementarea tuturor obiectivelor asumate”, a declarat Klaus Iohannis.
Pe 7 martie a avut loc bilanţul Parchetului General, unde preşedintele de asemenea a fost prezent şi a avut un mesaj plin de laude.
„Bilanţul este unul care vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluționate, cuprinzând un număr de 47.000 de rechizitorii și peste 63.000 de inculpați trimiși în judecată. Sunt cifre impresionante pentru instituția dumneavoastră”, i-a transmis preşedintele procurorului general Augustin Lazăr.
La jumătatea lui martie a fost bilanţul Ministerului de Interne, condus, ca şi MApN, de un om numit politic, Carmen Dan. Este singura instituţie la al cărei bilanţ preşedintele Iohannis nu a participat. Explicaţia a venit câteva zilemai tâziu, de la purtătorulde cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.
Întrebată de jurnalişti de ce nu a participat președintele la bilanțul MAI, Mădălina Dobrovolschi a dat un răspuns care a sunat mai mult a glumă:„Nu s-a aflat pe programul oficial. Nu a fost unul dintre evenimentele la care domnul Președinte a participat”.
Adevărata explicaţie rezidă mai degrabă în evenimentele din Piaţa Victoriei de la începutul lui februarie, când, în urma confruntărilor dintre jandarmi şi huligani preşedintele a criticat-o dur pe Carmen Dan.
„Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge” demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstraţii paşnici, punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod paşnic. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil”, spus Klaus Iohannis.
Preşedintele şi-a încheiat seria bilanţurilor pe 29 martie, cu cel la SRI, instituţie cu care are o relaţie bună.
„Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă. România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate”, a declarat Klaus Iohannis.