Toader: Până în iunie voi propune o nouă lege a răspunderii magistraţilor. Nu vrem să fim nici cei mai exigenţi, dar nici permisivi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că până în luna iunie vrea să propună o nouă lege a răspunderii magistraţilor, care va fi elaborată luând în considerare şi studiile comparative ale celorlalte ţări europene, pentru că iniţiatorii acestui act normativ nu vor să fie nici cei mai exigenţi, dar nici cei mai permisivi în acest domeniu.
Filip Stan
05 apr. 2017, 12:02
Toader: Până în iunie voi propune o nouă lege a răspunderii magistraţilor. Nu vrem să fim nici cei mai exigenţi, dar nici permisivi

Tudorel Toader a spus că analizează formele de răspundere ale magistraţilor din celelalte ţări ale Uniunii Europene şi că până în iunie va propune Parlamentului proiectul de lege.

„Va fi un pachet mai larg, sunt multe modificări propuse de la Consiliul Superior al Magistraturii, de la Parchet şi de la Înalta Curte. Am demarat o documentare, riguros şi exact, cu privire la modul în care în ţările membre ale Uniunii Europene este reglemenatată răspunderea magistraţilor. Acum zece zile Comisia de la Veneţia a dat un aviz la o întrebare formulată de către preşedintele Curţii Constituţionale din Moldova. Pornind de la reglementările noastre actuale, vedem avizele colegilor de la celelalte instituţii, vedem studiile comparative de la celelalte ţări din UE, pentru că nu o să fim nici cei mai exigenţi, dar nici cei mai permisivi, ne raportăm la standardele Comisie de la Veneţia şi veţi vedea proiectul de lege care va fi gata până în luna iunie”, a precizat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a adăugat că Ministerul Justiţiei va elabora şi alte proiecte de lege pentru transpunerea tuturor directivelor europene, scrie News.ro.

Ministrul a dat ca exemplu un memorandum elaborat pentru punerea de acord a unei directive din 2012 referitoare la stabilirea unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii, în cazul căruia a expirat de multă vreme termenul de transpunere.

Citeşte şi: Tudorel Toader, atac la Florin Iordache: Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am şansa de a privi în trecutul dumnealui

„Avem obligaţia de transpunere, trebuie să găsim calea legală, dacă victimele infracţiunilor vor avea suportul din partea Ministerul Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne sau a Ministerului Muncii. Vom discuta la nivel de Guvern, găsit cui să îi revină competenţa protecţiei victimelor şi, pe baza acestora, facem proiect de lege”, a precizat ministrul.

Tudorel Toader a mai spus că Ministerul Justiţiei lucrează la pachetul de legi pentru justiţie.

„Avem draftul, avem punctul de vedere de la autorităţile implicate în procedura de elaborare a proiectelor justiţiei, aşteptăm şi procedura de la CSM, imediat ce le avem, dăm drumul proiectului de lege”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a prezentat şi alte proiecte avute în vedere la Ministerul Justiţiei, cum ar fi ocuparea celor 45 de posturi vacante, arătând că vor fi începute „cât de curând” procedurile legale de ocupare a tuturor posturilor.

„Avem nevoie de serviciile care revin Ministerului Justiţiei, posturile sunt bugetate, dar sunt vacante si sarcinile acelor posturi încercăm să le ocupăm cu personalul existent, ceea ce trebuie schimbat”, a spus Toader.

Despre problema supraaglomerării din penitenciare, Toader a spus că pot fi propuse soluţii pe termen scurt, mediu şi lung.

Ministrul a arătat că au fost prezentate mai multe soluţii, printre care graţierea, modernizarea penitenciarelor actuale, construcţia de noi unităţi de detenţie, efectuarea zilelor de detenţie în weekend, monitorizarea deţinuţilor cu brăţară electronică şi modificarea criteriilor eliberării condiţionate.

„Eu nu am găsit o soluţie magică să rezolvăm problema, dar cred că, din combinarea câtorva din cele enunţate, poate fi rezolvată problema penitenciarelor”, a spus Toader.

Ministrul a vorbit şi de organizarea, în toamnă, a unei conferinţe internaţionale prin care să fie abordat rolul Ministerului Justiţiei în arhitectura statului de drept, la care vor fi invitaţi  miniştrii Justiţiei din toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Şi fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache voia să elaboreze un proiect de lege a răspunderii magistraţilor, invocând în sprijinul demersului său legea europeană a răspunderii magistraţilor.

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat atunci un punct de vedere privind legea răspunderii magistraţilor, arătând că aceasta nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor.

„Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, spunea preşedintele CSM, Mariana Ghena.

În opinia CSM, orice iniţiativa legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraţilor pe alte coordonate decât cele deja existente în prezent este inoportună.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că este de acord cu îmbunătăţirea legii răspunderii magistraţilor numai dacă se propune o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, arăta că, în acest moment, răspunderea magistraţilor este reglementată atât în Constituţie, cât şi în alte legi, nefiind o urgenţă modificarea ei.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, spunea că nu este necesară o lege privind răspunderea magistraţilor, pentru că există legislaţie în acest sens, care se aplică şi aduce suficiente garanţii că un magistrat care nu-şi îndeplineşte atribuţiile poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul personal.

„Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică”, arăta Kovesi.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cartierul din București care e la un pas de periferie, dar a avut mereu prețuri de centru. Are străzi liniștite, cu vile și case interbelice care au scăpat de demolările lui Ceaușescu
Capital.ro
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
Playtech.ro
ȘOCANT! Cât de schimbată este Eliza Iliescu. Aproape de nerecunoscut
DailyBusiness
Guvernul dă lovitura. Schimbare radicală în toate magazinele din România
Adevarul
Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare la 1 septembrie 2024
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Dispare ciocolata. La asta chiar nu ne-am fi așteptat
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Cancan.ro
Îți mai aduci aminte de Simona Amânar, gimnasta care făcea furori în anii ’90? Abia o recunoști acum
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Incendiu masiv de vegetație în județul Argeș: Mai multe case au luat foc, iar un localnic a avut nevoie de intervenția medicilor
Capital.ro
S-a mai stins o stea! A murit marea doamnă a filmului: Una din cele mai bune actrițe ale generației
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Președintele Poloniei cere compensații de la Germania pentru pagubele din Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
ERORI în deciziile de recalculare a pensiilor. Simona Bucura-Oprescu anunță CE TREBUIE SĂ FACĂ PENSIONARII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...