UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să „lucreze preventiv” când este vorba despre lucruri sensibile ca stocurile de doze de vaccin astfel încât să nu se mai repete situaţia în care, în plină epidemie de rujeolă, nu există vaccinurile necesare.
„Vaccinul împotriva rujeolei şi lipsa stocurilor în anumite judeţe nu e o problemă nouă. Vă aduc aminte că inclusiv în judeţul Caraş-Severin apăruse o problemă şi mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aş ruga – mai ales pe aceste domenii – să lucrăm preventiv, că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri şi v-aş ruga să-i puneţi la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionaţi astfel încât să evităm situaţii de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceţi şi vă rog să o faceţi”, i s-a adresat premierul Sorin Grindeanu ministrului Sănătăţii la începutul şedinţei de guvern.
Florian Bodog a spus că a semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, n.r.). În ceea ce priveşte dozele de vaccin împotriva hepatitei B, ministrul a a precizat că s-au achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele.
„În 10 judeţe am fost informat că am ajuns la fundul sacului. Ieri au fost demarate procedurile şi azi am semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR. În acelaşi timp continuă şi procedura de achiziţie pe acord cadru pe vaccin ROR. În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, vreau să vă anunţ că atât hexavalentul cât şi tetravalentul au ajuns în ţară conform calendarului progrmat şi acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric pe care însă am achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele şi mai avem încă o ofertă din partea guvernului norvegian de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgenţă”, a explicat Bodog.
*
ŞTIRE INIŢIALĂ
„Am demarat procedurile pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, n.r.) care vor ajunge pentru două luni. Dar, în paralel, vor începe şi procedurile pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare”, a explicat, pentru News.ro, ministrul Sănătăţii.
Bodog a spus că pentru dozele de vaccin care vor acoperi necesarul următoarelor două luni a semnat deja ordinul pentru achiziţia în regim de urgenţă.
Procedurile privind licitaţia pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare vor fi demarate imediat, a adăugat ministrul.
News.ro a anunţat, miercuri dimineaţă, că în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.
Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri erau înregistrate, la 31 martie, în opt judeţe, respectiv: Caraş-Severin – 854, Timiş – 754, Arad – 714, Mureş – 337, Dolj – 244, Bistriţa-Năsăud – 129, Hunedoara – 109, Satu Mare – 104.
La sfârşitul lunii februarie, stocurile de vaccin împotriva rujeolei se prezentau astfel în aceste judeţe: la DSPJ Caraş-Severin – zero, iar la cabinete 224 de doze, la DSPJ Timiş – 497 doze, în cabinete – 298, DSPJ Arad – 54 , în cabinete – 3.103, DSPJ Bistriţa-Năsăud – 1.010, în cabinete – 1.004, DSPJ Dolj – 422, în cabinete – 1.067, DSPJ Hunedoara – zero , în cabinete 1.293, DSPJ Satu Mare – 1.035, în cabinete – 1.973.
Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămână a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin – 854, Timiş – 754, Arad – 714, Mureş – 337, Dolj – 244, Bistriţa-Năsăud – 129, Hunedoara – 109 şi Satu Mare – 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad – cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin – trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate.