Augustin Lazăr, procurorul general: Este inflaţie de proiecte legislative, nu ştim la care să ne referim

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat joi, referitor la proiectul de lege de la Parlament care dezincriminează parţial conflictul de interese, că infracţiunea a fost incriminată în 2006 pentru că era nevoie de un asemenea text de lege. El a precizat că este o inflaţie de proiecte şi Ministerul Public nu ştie la care să se refere, dar urmăreşte cu foarte mare atenţie propunerile. 
Filip Stan
06 apr. 2017, 07:01
Augustin Lazăr, procurorul general: Este inflaţie de proiecte legislative, nu ştim la care să ne referim

Referitor la proiectele de modificare a legilor justiţiei, Augustin Lazăr a spus că a observat că în ultima perioadă este o inflaţie de proiecte, pe care Ministerul Public le va analiza şi va expune un punct de vedere la momentul potrivit.

„Infracţiunea de conflict de interese a fost incrimiată în anul 2006, pentru că era nevoie de un asemenea text de lege. Noi urmărim cu foarte multă atenţie propunerile care se fac în acest sens, le analizăm şi vom exprima un punct de vedere când va fi nevoie. Sunt multe propuneri, observ că este un fel de inflaţie de proiecte, nu ştim la care să ne referim”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat ce părere are despre faptul că ministrul Justiţiei a spus că nu va exista prag la abuzul în serviciu, procurorul general al României a spus că, la fel ca şi în cazul conflictului de interese, Ministerul Public va avea un punct de vedere când va vedea proiectul final.

Procurorul general al României a mai spus că deşi sunt multe propuneri de modificare a legilor justiţiei, procurorii nu au niciun fel de temeri că ar putea să fie modificări similare celor din OUG 13 şi se ţin departe de evenimentele emoţionale.

„Noi nu avem niciun fel de temeri, procurorii îşi îndeplinesc misiunea conform rolului lor în societate, se ţin departe de evenimentele emoţionale care au loc, pentru că procurorii trebuie să rezolve la rece problemele juridice ale societăţii”, a declarat Lazăr.

Întrebat ce crede despre auditul extern pe care ministrul Justiţiei vrea să îl facă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, Augustin Lazăr a spus că deocamdată nu are foarte multe informaţii şi nu poate să comenteze.

Întrebat în ce stadiu mai este ancheta privind elaborarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Lazăr a spus: „Este în curs”.

Legat de plângerea pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu ar fi depus-o la Parchetul instanţei supreme împotriva şefului DNA Braşov, Augustin Lazăr a spus că instituţia pe care o conduce primeşte frecvent multe plângeri.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că instituţia a dat aviz negativ proiectului de lege din Parlament privind modificarea articolului 301 din Codul penal prin care angajarea rudelor la birourile parlamentare nu ar mai reprezenta conflict de interese. Toader a precizat că Ministerul Justiţiei a avizat negativ pentru că are propriul proiect de modificare, care pune în acord articolul privind conflictul de interese cu decizia Curţii Constituţionale, în timp ce legiuitorul poate să adauge mai mult decât prevede o hotărâre a CCR.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, referitor la proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, că nu este de acord ca demnitarii să îşi angajeze rudele la cabinet.

Deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Deputaţii jurişti au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are următorul cuprins: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a explicat că, în momentul de faţă, există mai multe confuzii la articolul 301 privind conflictul de interese.

„Există în momentul de faţă mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definiţia la conflictul de interese este că participarea sau luarea unei decizii în favoarea unei persoane cu care ai o anumită relaţie de serviciu, de muncă, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectivă. Asta înseamnă că judecătorii Curţii Constituţionale când îşi votează preşedintele sunt infractori, deputaţii când îşi votează preşedintele, având relaţii de muncă cu preşedintele, sunt infractori, preşedintele României când şi-a angajat consilieri cu care a lucrat, să zicem la primărie, a comis o infracţiune”, a precizat deputatul PSD.

Întrebat dacă funcţionarii publici îşi pot angaja rudele, Eugen Nicolicea a susţinut că nu există nicio restricţie în acest sens. 

 

viewscnt

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A lăsat o moștenire imensă. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Pensia anticipată fără penalizări. Cu câţi ani te poţi pensiona mai devreme, în 2025
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Canicula va lovi România, anunță AccuWeather. Vor fi peste 35 de grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Anunțul lui George Simion răstoarnă România: E primul pas
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Mesajul Runelor pentru Joi, 1 mai 2025. Patru zodii au noroc pe toate planurile, trei zodii au probleme
MediaFlux
Câtă putere are președintele României. Ce atribuții are „primul om în stat”, conform Constituției
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri