Cei şase elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Hilişeu-Horia au fost descoperiţi cu răni pe braţe de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică, care vizitează oamenii la domiciliu pentru asigurarea unor servicii medicale.
Elevii, care au între 13 şi 14 ani, au recunoscut, potrivit primarului comunei Hilişeu-Horia, Ioan Butnaru, că au accesat jocul „Balena Albastră, din curiozitate.
„Cel puţin şase copii am depistat. Echipa comunitară care străbate comuna în lung şi-n lat pe probleme de asistenţă medicală comunitară şi mediere sanitară a constatat acest fenomen la nişte tineri de 13-14 ani. Echipa a mers acasă, la domiciliile lor, şi aşa a făcut descoperirea. Am fost sesizaţi noi, noi am sesizat, la rândul nostru, şcoala, dar şcoala a avut o atitudine foarte nepotrivită. Ceva de genul «aşa,şi?”, a declarat, joi primarul comunei Hilişeu-Horia, Ioan Butnar, potrivi Mediafax.
Edilul, supărat că reprezentanţii şcolii au tratat cu indiferenţă sesizarea sa, a seizat, joi, Poliţia.
„Astăzi am apelat şi la structurile de Poliţie pentru a ancheta cazul în profunzime, pentru a nu se dezvolta la un număr mai mare şi pentru a nu se agrava situaţia. Cei şase sunt elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hilişeu-Horia. Sunt copii din medii sociale diferite. Au ajuns până la stadiul în care erau zgâriaţi pe mâini şi tatuaţi cu nu ştiu ce Dumnezeu. Că nu am ştiut nici eu ce înseamnă până acum, am cerut detalii de la un tânăr din Primărie. Nu ştiam de Balena Albastră. Am înţeles că a apărut şi balena roz, dar aceea face bine, îţi dă să îndeplineşti sarcini pozitive. Să sădeşti un pom, să îngrijeşti un bătrân”, a spus Butnaru.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani a început o anchetă în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani, Nicoleta Federciuc, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că poliţiştii verifică dacă rănile găsite pe braţele adolescenţilor au legătură cu jocul.
Sesizarea în cazul celor şase copii din comuna Hilişeu-Horia a fost făcută după ce, la începutul acestei săptămâni, un alt elev de la Şcoala Leon Dănăilă, din oraşul Darabani, a recunoscut că, din curiozitate, a accesat jocul „Balena Albastră”. Copilul de 13 ani a mărturisit că a devenit membru al grupului „Balena Albastră” după ce şi-a manifestat interesul faţă de acest joc, pe reţelele de socializare.
Cazul acestuia a fost preluat de procurorii Biroului Teritorial Botoşani al DIICOT.