Ziua Mondială a Sănătății, depresia afectează 322 de milioane de persoane

Vineri, 7 aprilie, este marcată în întreaga lume, Ziua Mondială a Sănătății, care în acest an aduce în atenția una dintre problemele majore de sănătate publică globală: DEPRESIA. Aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament), arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Romania TV
06 apr. 2017, 13:06
Ziua Mondială a Sănătății, depresia afectează 322 de milioane de persoane

Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual în 7 aprilie, de către Organizația Mondială a Sănătății, are ca
temă, în acest an, depresia. Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane. Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populația globală se confruntă cu această problemă de sănătate mintală care, trebuie conștientizată și controlată, prin îngrijire de specialitate. Numărul persoanelor cu depresie se află în creștere, în special în țările slab dezvoltate.

Din 2005 până în 2015, prevalența depresiei a crescut în lume cu 18,4%.

Depresia este mai răspândită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, afirmă specialiștii. Prevalența depresiei variază, pe plan global, și în funcție de vârstă – depășind 7,5% în rândul femeilor care au între 55-74 de ani și situându-se peste 5,5% în rândul bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Depresia apare însă și la persoane tinere, inclusiv la copii și la adolescenți sub 15 ani, dar prevalența este mult mai scăzută, în cazul acestora.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa unui loc de muncă, evenimente triste din viață, precum decesul unei persoane apropiate sau sfârșitul unei relații, boală fizică sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, atrag atenția experții.

Motivația alegerii aceste teme constă în impactul major pe care depresia îl are asupra populației, afectând uneori exercitarea unor activități de zi cu zi și având în anumite situații consecințe devastatoare asupra relațiilor de familie, prietenie și chiar profesionale. În cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea de-a doua cauză a mortalității în cazul tinerilor cu vârsta între 15-29 de ani, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Chiar dacă depresia poate fi tratată, ea reprezintă, încă, o povară personală, socială și economică majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, având în vedere că există o proporție mare a persoanelor care nu urmează un tratament, deși acesta este eficient și accesibil din punct de vedere financiar. Totuși, multe persoane subestimează importanța acestuia, iar la nivel mondial, mai puțin de 50% din populația afectată de depresie primește un tratament.

Stigmatul social se asociază cu depresia, arată experții, acesta fiind un motiv în plus care scade aderența la tratament.

Conform specialiștilor, informarea constantă și programele de prevenție pot fi eficiente în reducerea ratei depresiei, alături de programele organizate la nivel de comunitate, în școli, astfel încât să transmită modele de gândire pozitivă, în rândul tinerilor, adolescenților și persoanelor care pot fi vulnerabile în fața depresiei.

Depresia apare în urma unor interacțiuni complexe dintre factori de ordin social, psihologic și biologic, arată specialiștii. Persoanele care au trecut prin experiențe traumatizante sau triste sunt predispunse la depresie. La rândul ei, depresia poate să agraveze o anumită stare sau situație personală de viață. În plus, depresia și sănătatea fizică se află în corelație, arată datele.

Depresia este o boală care se tratează, la fel ca orice altă problemă de sănătate. De aceea, este esențială conștientizarea problemei și căutarea ajutorului de specialitate. Depresia poate fi abordată din timp și controlată, astfel că, specialiștii îi sfătuiesc pe toți cei care observă semnele depresiei să acționeze fără reținere și să se prezinte la medic. Totodată, se recomandă și evitarea deconectării de la activitățile de zi cu zi, hobby-uri, persoane apropiate și familie, păstrarea unor mese regulate și respectarea orelor necesare de somn, alături de integrarea activităților sportive în viață și evitarea alcoolului.

Semne precum tristețea prelungită, pierderea interesului față de activitățile preferate, inabilitatea de a duce la bun sfârșit atribuțiile de zi cu zi, observate de-a lungul unei perioade de cel puțin două săptămâni, pot să indice apariția depresiei, arată Organizația Mondială a Sănătății. Alte simptome ale depresiei includ: pierderea energiei, modificarea apetitului, putere redusă de concentrare, neliniște, incapacitatea de a lua decizii, sentimentul lipsei de valoare, lipsă de speranță și chiar gânduri suicidale.

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual în 7 aprilie, pentru a celebra înființarea Organizației Mondiale a Sănătății și a atrage atenția asupra unor probleme stringente care afectează sănătatea globală.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)