Manifestanţii din faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti au purtat pancarte pe care erau scrise, în engleză şi în maghiară, mesaje de solidaritate cu Universitatea Central-Europeană.
„Suntem alături de cadrele didactice, studenţii şi absolvenţii Universităţii Central-Europene din Budapesta (CEU)! Decizia din 4 aprilie a Parlamentului maghiar de a adopta amendamentele la legea învăţământului superior din Ungaria vizează închiderea porţilor acestei universităţi prestigioase şi pune în pericol libertatea altor instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din Ungaria. Votul dat de Parlamentul maghiar pentru legea care ar putea duce la închiderea CEU este un semnal de alarmă şi pentru mediul universitar din România, mai ales în contextul în care există voci în spaţiul public care susţin limitarea libertăţii academice şi autonomiei universitare. Acestea sunt principii fundamentale ale învăţământului superior în societăţile democratice, iar guvernele trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru ca acestea să fie respectate”, au scris iniţiatorii protestului, pe pagina de Facebook a evenimentului.
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a făcut, joi, propunerea ca Universitatea Central-Europeană, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, să funcţioneze în viitor la Oradea, după ce, tot joi, primarul Gheorghe Falcă a propus ca instituţia să funcţioneze la Arad.
„În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea”, a scris, joi, primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.
Tot joi, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis rectorului Universităţii Central-Europenen o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor.
Potrivit news.ro, la rândul ei, conducerea Universităţii din Bucureşti a solicitat marţi, premierului Ungariei, Viktor Orbán, retragerea iniţiativei legislative care afectează activitatea Universităţii Central-Europene din Budapesta.
Ungaria a aprobat marţi, în procedură de urgenţă, o lege care ar putea obliga Universitatea Central-Europeană, finanţată de George Soros, să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale.
Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este ca uiversitatea să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.
Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.
Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.
Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.
Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de iniţiativa Guvernului.
Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.