Tehnici de PRIM AJUTOR în caz de ACCIDENT, TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ, INFARCT. Ce trebuie să faci până vine ambulanţa

Aţi găsit o persoană căzută la pământ sau o persoană care are nevoie de acordarea primului ajutor. Ce trebuie să faceţi în această situaţie? Cel mai important este să apelaţi numarul unic de urgenţă 112. Practic trebuie să chemaţi ajutorul calificat, iar dacă aveţi cunoştinţele necesare acordării primului ajutor, să faceţi manevrele care îi pot salva viaţa acelei persoane.
Filip Stan
17 apr. 2017, 07:33
Tehnici de PRIM AJUTOR în caz de ACCIDENT, TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ, INFARCT. Ce trebuie să faci până vine ambulanţa

Aţi găsit o persoană căzută la pământ. Cum aflaţi dacă persoana este conştientă? Scuturaţi persoana cu grijă de umăr şi o întrebaţi cu voce tare: „Ce s-a întâmplat? Vă simţiţi bine?”. Sau puteţi să o faceţi să răspundă la comenzi ca de exemplu: „Deschideţi ochii!”.

Dacă persoana răspunde sau se mişcă, deci este conştientă, lăsaţi-o în poziţia în care a fost găsită. Important este să vă asiguraţi că nu este în pericol. Verificaţi să nu fie fum sau gaze sau fire electrice căzute şi încercaţi să aflaţi motivul pentru care se află în poziţia respectivă.

Urmează lucrul cel mai important: apelaţi numărul unic de urgenţă 112. Practic trebuie să chemaţi ajutorul calificat. Încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi-le ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie.

ATENŢIE! Din păcate, în ţara noastră, apelurile false către 112 sunt în număr foarte mare. Peste 70% dintre cei care apelează numărul unic de urgenţă o fac ca pe o distracţie. Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă să ajungă la dumneavoastră sau la cineva drag aflat în suferinţă!

Vezi: Cum ştim că vom suferi un accident vascular cerebral şi cât timp avem la dispoziţie să cerem ajutor

Primul lucru pe care trebuie să îl faceti când ajungeţi la locul unui accident este să dirijaţi traficul! Dacă aveţi triunghiuri reflectorizante, este bine să le puneţi înainte şi după autovehiculul implicat în accident. De asemenea, dacă aveţi o vestă reflectorizantă, este bine să o îmbrăcaţi înainte să acordaţi primul ajutor. Apoi faceţi rapid o evaluare a accidentului şi sunaţi imediat la 112! Potrivit lectiadeprimajutor.ro, este foarte important să ştiţi ce să comunicaţi la 112: locul în care a avut loc accidentul, numărul de victime, starea în care se află şi felul în care s-a produs accidentul. De asemenea, trebuie să menţionaţi dacă sunt scurgeri de carburant. Aceste informaţii sunt importante pentru ca dispeceratul să poată trimite resursele necesare la locul accidentului.

Accidente auto

În cazul unui accident auto, scoaterea victimelor din maşină este de evitat. De cele mai multe ori, victimele unui accident auto pot suferi fracturi la nivelul craniului, coloanei vertebrale sau bazinului. Dacă mişcaţi o astfel de victimă, riscaţi să-i agravaţi leziunile. Sunaţi la 112 şi aşteptaţi ajutorul calificat!

ATENŢIE! Dacă v-aţi asigurat că atât victima, cât şi dumneavoastră, sunteţi în afara oricărui pericol, puteţi urca pe locul din spate pentru a-i stabiliza capul victimei.

Există totuşi situaţii în care se recomandă scoaterea victimelor din maşină: maşina este instabilă şi există pericol de prăbuşire sau există pericol de explozie.

ATENŢIE! O maşină care fumegă poate exploda în orice moment! Trebuie să vă asumaţi acest lucru dacă decideţi să scoateţi victimele din maşină.
Ce facem înainte să scoatem victima din maşină?

Într-o coliziune frontală, de obicei, bateria este distrusă şi acidul din interior se scurge. Dacă maşina fumegă, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să decuplaţi contactul şi să scoateţi cât mai repede victimele din maşină.

Cum scoatem victima din maşină?

Vă aşezaţi la nivelul victimei, cu mâna dreaptă pe sub braţul victimei şi prindeţi centura. Treceţi mâna stângă pe sub braţul stâng al victimei şi susţineti capul, cu degetele răsfirate susţinând bărbia.

Aplecaţi-vă capul către capul victimei şi ridicaţi victima, susţinând-o. Rotiţi victima în partea dreaptă, cu spatele spre dumneavoastră şi, susţinând capul şi spatele victimei, târâţi-o uşor afară.


Aşezaţi corpul în ax şi ţineţi capul victimei nemişcat până la sosirea ajutorului calificat.



  • Fractura craniană

Principalul semn al fracturii craniene îl reprezintă o rană la nivelul capului, victima putând fi sau nu conştientă. O fractură craniană este periculoasă deoarece poate afecta creierul, direct printr-o lovitură sau prin infecţia provocată de pătrunderea microbilor în creier.

Suspectaţi o fractură craniană la orice victimă care a primit o lovitură la nivelul capului şi este inconştientă. Totuşi, este important de reţinut faptul că, dacă mişcări bruşte (în special, de genul „înainte şi înapoi”) au provocat pierderea cunoştinţei, o fractură la nivelul gâtului poate fi asociată.

Principalele simptome ale fracturii craniene sunt: o rană sau vânătaie la cap, o zonă moale sau mai coborâte în scalp, pierderea cunoştinţei, o deteriorare progresivă a vitezei de reacţie, scurgeri de fluid limpede sau sânge din ureche sau nas, sânge în albul ochilor, pierderea simetriei capului sau feţei.

Primul ajutor

Evaluaţi starea victimei. Dacă victima este inconştientă, eliberaţi căile aeriene, verificaţi respiraţia şi pregătiţi-vă să o resuscitaţi. Sunaţi la 112!

Dacă vitima este conştientă, ajutaţi-o să se întindă, menţinându-i capul şi umerii puțin mai sus decât restul corpului. Dacă observaţi scurgeri de fliud sau sânge dintr-o ureche, poziționaţi victima cu urechea respectivă mai jos. Acoperiţi urechea cu o compresă sterilă sau o bucată de pânză curată, asigurate cu un bangaj. NU introduceţi nimic în ureche.

Verificaţi dacă scalpul victimei sângerează. Sunaţi la 112!

Monitorizaţi victima şi notaţi informaţii despre respiraţia, pulsul şi nivelul de reacţie al victimei la fiecare 10 minute până la sosirea ajutorului medical. Aceste notiţe vor fi de folos personalului medical, aşa că asiguraţi-vă că vor însoţi victima la spital.

  • Hemoragii

Hemoragia reprezintă scurgerea sângelui în afara sistemului vascular printr-una sau mai multe soluţii de continuitate. Majoritatea hemoragiilor externe pot fi ţinute sub control aplicând un pansament steril direct pe plagă şi ţinând apăsat. Dacă nu aveţi la îndemână un pansament steril, folosiţi orice bucată de material cât mai curat posibil. VEZI aici: Ce să faci în caz de muşcături de animale, plagă abdominală, plagă tăiată, hemoragia nazală sau hemoragii

 

  • Infarct miocardic

Atacul de cord sau infarctul miocardic apare atunci când una sau mai multe artere coronare sunt blocate. Victima unui infarct miocardic prezintă durere în regiunea precordială sau retrosternală (în dreptul inimii), dar poate fi descrisă şi cu localizare în regiunea epigastrică (zona stomacului).
Simptome

Durerea poate iradia la membrele superioare, umărul stâng, faţa internă a braţului stâng până la ultimele două degete, chiar şi mandibulă. Durerea este de lungă durată, iar intensitatea este mare.

Caracterul durerii: constrictivă, în gheară, senzaţie de presiune, strivire, arsură. Victima unui infarct miocardic poate acuza o stare de nelinişte, sudori reci pe frunte, senzaţia morţii iminente.

ATENŢIE! Durerea apare nu numai la efort fizic, expunere la frig, emoţii, mese abundente, ci şi în repaus, uneori chiar şi în somn.

Primul ajutor– Sunaţi la 112!

Aşezaţi victima într-o poziţie confortabilă şi încercaţi s-o mişcaţi cât mai puţin. Asiguraţi o ventilaţie adecvată a zonei unde se află victima. Interziceţi-i victimei să facă orice fel de efort!

ATENŢIE! Chiar şi vorbirea poate însemna un efort crescut în aceste situaţii.

Este interzis ca victima să se ridice, să meargă sau să facă efort. Monitorizaţi funcţiile vitale ale victimei până la sosirea ajutorului calificat.

  • Copil căzut la pământ

Aţi găsit un copil căzut la pamânt. Ce ar trebui să faceţi?

Copilul este definit ca pacientul cu vârsta cuprinsă între 1 şi 8 ani. Paşii pe care trebuie să-i urmaţi atunci când realizaţi ventilaţie artificială sau compresiuni toracice la copii sunt asemănători cu cei pentru adulţi, însă diferă forţa cu care realizaţi manevrele. Astfel, folosiţi o cantitate mai mică de aer pentru a ventila copilul şi doar o mână pentru a realiza compresiunile toracice (adâncimea de 2,5 –3 cm). Raportul de ventilaţii/compresiuni va fi de 1/15 sau 2/30, ca la adult.
Primul ajutor

Stabiliţi nivelul de responsivitate al copilului. Dacă acesta este prea mic (bebeluş) şi nu vorbeşte, va răspunde la stimuli sonori precum zdrăngănitul unor chei sau la gâdilat.

Dacă nu are nicio reacţie, plasaţi obrazul aproape de nasul şi gura copilului. Priviţi, ascultaţi şi simţiţi mişcarea aerului. Urmăriţi mişcările cutiei toracice, ascultaţi zgomotele respiratorii şi simţiţi mişcarea aerului pe obraz.

Verificaţi respiraţia timp de 5-10 secunde.

În care din situaţiile de mai jos se află victima?

Copilul are respiraţie

Atunci când copilul aflat la pământ este conştient şi are respiraţie, aşezaţi victima în poziţia laterală de siguranţă. Îngenunchiaţi lângă victimă şi eliberaţi căile aeriene prin hiperextensia capului şi ridicarea bărbiei. Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei în unghi drept faţă de corp, cu antebraţul îndoit în sus. Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace şi aşezaţi dosul palmei pe obrazul victimei.

Ridicaţi apoi genunchiul opus dumneavoastră şi menţineţi talpa pe pământ.

Întoarcerea corpului

Cu o mână prindeţi umărul opus dumneavoastră şi cu cealaltă genunchiul pacientului. Întoarceţi victima lateral către dumneavoastră.

Asiguraţi-vă că victima se sprijină pe genunchi şi pe cot, rearanjaţi capul în hiperextensie şi ridicaţi bărbia victimei. Sunaţi la 112 şi reevaluaţi periodic starea copilului până la sosirea ajutorului calificat.

Copilul NU are respiraţie
Stabiliţi starea victimei

În cazul în care victima nu răspunde la stimuli, deci este inconştientă, verificaţi respiraţia. Dacă respiraţia este absentă, sunaţi la 112!

Efectuaţi apoi ventilaţii artificiale prin tehnica ventilaţiei gură la gură. Efectuaţi 5 ventilaţii eficiente. Insuflaţi încet timp de 1-1,5 secunde, folosind doar atâta forţă cât să producă ridicarea toracelui. Lăsaţi timp pentru efectuarea expirului pasiv, adică pentru revenirea toracelui.

Verificaţi dacă copilul răspunde la stimuli. Dacă tot nu răspunde, începeţi compresiunile toracice externe. Plasaţi podul unei palmei pe jumătatea inferioară a sternului, la 2 degete deasupra apendicelui xifoid. Efectuaţi 30 de compresiuni toracice pe o adâncime de 2,5- 3cm, cu o frecvenţă de 100 compresiuni/minut. Număraţi cu voce „unu, şi doi, şi trei, şi…”După 30 compresiuni, efectuaţi 2 ventilaţii eficiente. Continuaţi compresiunile şi ventilaţiile în secvenţe de 30/2 până la sosirea ajutorului calificat.

Tehnica HELP ME

H – hiperextensia capului, pentru acces uşor la căile aeriene.
E – eliberarea căilor respiratorii de eventualele corpuri străine care se pot afla în gura victimei
L – luxarea mandibulei. Se deschide mandibula, cât de tare ne permite, astfel, se elimină şi riscul ca limba accidentatului să acopere căile respiratorii („să înghită limba”).
P – pensarea nasului (prinderea nasului între degete) şi începerea ventilaţiilor.
ME – masaj cardiac extern, prin compresia toracelui.

  • Toxiinfecţia alimentară

Dacă „ceva nu ţi-a priit”, cel mai probabil suferi deja de o formă mai mult sau mai puţin uşoară de intoxicaţie alimentară. Mai exact, unul sau mai multe alimente ingerate erau purtătoare de viruşi, bacterii sau microorganisme, responsabile acum de simptomele specifice.
Simptome

Toxiinfecţia alimentară se manifestă în general prin greaţă, vărsături, diaree, disconfort abdominal sau crampe intestinale. Aceasta deoarece microorganismele care au ajuns prin intermediul hranei în corpul victimei trec prin pereţii intestinului subţire, putând uneori să ajungă chiar şi în sânge.

ATENŢIE! Uneori toxiinfectia are şi simptome deosebite, datorate bacteriilor sau paraziţilor cu care s-a intrat în contact. Astfel, victimele pot suferi de oboseală acută, vedere dublă, crampe musculare, paralizii la nivelul membrelor ş.a. Prin urmare, orice formă de toxiinfecţie necesită un control medical obligatoriu!

Cauze- Dincolo de faptul că intoxicaţia alimentară înseamnă contactul organic cu viruşi, bacterii sau microorganisme, esenţială pentru prevenţie este, evident, conştientizarea modurilor în care se creează o astfel de situaţie. Toxiinfecţia alimentară poate fi provocată de ingerarea unor alimente care nu au fost păstrate sau gătite corect, fapt care a prilejuit dezvoltarea microorganismelor în condiţii propice, deci înmulţirea lor astfel încât să afecteze grav sănătatea consumatorului. Este posibilă, de asemenea, contaminarea legumelor şi fructelor prin intermediul îngrăşămintelor sau apei. O altă cauză mai poate fi contaminarea alimentelor de la persoane purtatoare, sau dimpotrivă, contaminarea persoanelor de la simpla manevrare a alimentelor.

Primul ajutor– Toxiinfecţia impune restricţii în primul rând în regimul alimentar. Prin urmare, persoana infectată va mânca brânză proaspătă, supe clare de legume, cartofi fierţi/copţi, pâine prăjită sau alte tipuri de produse de panificaţie cu textură uscată. Esenţială este hidratarea, deoarece simptomele specifice provoacă pierderea rapidă de lichide. Se recomandă ceaiurile de plante şi apa plată, în cantităţi mai mari decât cele zilnice recomandate.

Prevenţie– Achiziţionarea alimentelor din surse sigure, care beneficiază şi de locuri potrivite de depozitare este o primă măsură de precauţie. De asemenea, este important ca hrana să fie pregătită în spaţii optime din punct de vedere medico-sanitar şi doar de către persoane fără probleme de sănătate. Nu în ultimul rând, pregătirea corectă a alimentelor îndepărtează şi ea din riscul contractării unei toxiinfecţii alimentare.

ATENŢIE! Toxiinfecţiile sunt extrem de periculoase pentru femeile însărcinate si pentru copii. Orice simptom apărut în cazul acestor grupuri de risc trebuie urmat de o vizită urgentă la medic!

Vezi aici cum dai primul ajutor în caz de Şoc anafilactic, strănut, alergii, astenia de primăvară, răceală, guturai sau gripă, înţepături de animale marine, arsuri oculare provocate de ultraviolete, insolaţia, boli de vară, înecul
seshidratarea, alergii la plante sau toxiinfecţia alimentară

Serviciile de urgenţă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au lansat, vineri, în premieră, un proiect pilot de educaţie medicală, care se va derula în patru unităţi de învăţământ, în cadrul căruia elevii vor învăţa cum să reacţioneze când o persoană are nevoie de ajutor medical, atât direct, prin manevre specifice, cât şi indirect, oferind informaţii corecte dispeceratului 112.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători