Scandal la Olimpiadă în Vrancea: Ministerul Educaţiei a sesizat Parchetul

În fiecare an au apărut discuţii legate de olimpiade, pe care le-am rezolvat punctual, dar, de departe, cel mai grav a fost cel din Vrancea, când punctajele au fost modificate de câteva ori, motiv pentru care am sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, a declarat, luni, pentru News.ro, secretarul de stat Gabriel Ispas.
Filip Stan
10 apr. 2017, 15:27
Scandal la Olimpiadă în Vrancea: Ministerul Educaţiei a sesizat Parchetul

„În fiecare an au apărut discuţii legate de olimpiade. Şi în acest an au fost câteva discuţii pe care am încercat să le rezolvăm punctual de fiecare dată. Primul caz a apărut la matematică, în Dolj, unde un elev de clasa a VIII-a a avut o rezolvare altfel decât era în barem. Specialiştii au considerat-o corectă, şi de accea am decis să suplimentez numărul de locuri acceptând rezolvarea lui ca fiind corectă. A doua tot, de la matematică, din Olt, unde trei elevi aveau punctajul maxim.  Atunci a apărut un criteriu că pleacă cine a fost şi anul trecut la olimpiadă. Or, acesta nu este un criteriu corect pentru evaluarea unui elev, să îl condamn pe un elev foarte bun să nu poată să meargă la olimpiadă pentru că nu a fost şi anul trecut. Am decis să aprobăm un loc în plus”, a spus secretarul de stat.

Alte discuţii au vizat olimpiada de Informatică.

„Au fost discuţii la olimpiada de informatică, cu alocări şi realocări de locuri. Domnul ministru a luat decizia ca la informatică să putem să avem o redistribuire a locurilor rămase vacante între judeţe pe criterii foarte simple. Am împărţit pe ani de studiu şi am luat pe punctajele naţionale în jos toate această chestiune”, a continuat Ispas.

Cea mai gravă situaţie a fost la olimpiada de română din Vrancea unde au fost modificate punctajele în borderouri, a precizat secretarul de stat..

„Cea mai delicată problemă cu care ne-am confruntat a fost la Vrancea, la organizarea etapei judeţene de limbă română, unde, din păcate, am fost nevoiţi să sesizăm Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi Inspectoratul Şcolar a fost nevoit să înceapă o acţiune disciplinară a inspectorului de specialitate, care s-a soldat cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Spun, din păcate, pentru că olimpiadele reprezintă o competiţie pentru cei mai buni şi este păcat să vedem că sunt momente în care lucrurile scapă de sub control şi iau o turnură negativă. De aceea am decis ca măsurile noastre să fie fără niciun fel de menajamente, până la capăt”, a explicat secretarul de stat.

El a spus că, în Vrancea, mama unui candidat făcea parte din comisia judeţeană de elaborare de subiecte şi din comisia judeţeană de organizare de olimpiade.

„Este absolut în neregulă. Dar nu a fost singura problemă. Nu numai acest lucru, conflict de interese, ne-a atras atenţia.  Am fost sesizaţi, apoi am văzut direct, că trei lucrări aveau ştersături pe notare. De la 114 s-a făcut 104 apoi 112, era evident că pe o altă lucrarea a fiului profesoarei, de la 102 s-a făcut 114 apoi 104. Şi nereguli în borderourile de notare,  erau  spaţii libere sau spaţii completate cu creionul sau cu creionul şi pix. Şi, o situaţie absolut hilară, adunând notele nu dădea punctajul final, adică unu plus unu, plus doi dă şase. Evident că am chemat la minister  inspectorul de specialitate,  cu inspectorul general şcolar,  cu lucrările şi, în prezenţa directorului general de la preuniversitar şi a şefului corpului de control, am solicitat să vedem originalele respective. Am constatat ceea ce s-a întâmplat şi am solicitat Direcţiei Juridice să întreprindă demersurile legale ce se impun şi, pe cale de consecinţă, am sesizat Parchetul”, a mai spus Ispas. 

Potrivit unui document obţinut de News.ro, au fost patru borderouri unde apar modificări în acest caz. De exemplu, în borderoul individual, întocmit de evaluatorul N.S. subiectul I a fost notat iniţial cu 25 de puncte şi apoi a fost şters şi scris 45.

La subiectul II, acelaşi evaluator a notat iniţial cu 18 puncte şi apoi a fost şters şi scris 10.

În borderoul final întocmit de doi evaluatori (N.l. şi P.A.-M.) apar corecturi ale punctajului acordat în cele trei coloane, cifra unităţilor fiind ştearsă şi ulterior scriindu-se cifra 4.  Şi pe borderourile individuale ale celor doi evaluatrori, la lucrarea cu numărul 3, apar modificări la subiectul I şi la subiectul II şi la total.

Şi în cazul altor lucrări au existat corecturi sau suprascrieri din partea evaluatorilor.

La una dintre lucrări, evaluată de M.A., la subiectul I şi II, dar şi la total, apar corecturi sau suprascrieri. De asemenea, în cazul altei lucrări şi al altui evaluator, subiectul I este alterat prin contrafacere, punctajul iniţial fiind şters cu pastă corectoare şi scris ulterior cu creionul cifra 45, se mai arată în document.

„Subiectele II şi III au fost notate în creion, iar totalul este şi acesta scris în creion şi ulterior scris peste creion cu pixul, cifra 114”, potrivit documentului citat. 

În cazul elevei A.M, a cărei mamă a reclamat neregulile, figurează ca rezultat final 114 puncte, iar elevul S.Ţ., al profesoarei de română,   a fost trecut cu 104 puncte. Ulterior ar apărut modificări prin suprascriere a cifrelor.

Potrivit documentului obţinut de News.ro,  aceste schimbări de notare nu se puteau face decât de către cineva care avea acces la lucrări şi la aplicaţia electronică.

Un inspector şcolar de la ISJ Vrancea a fost demis din funcţie, în 27 martie,  după ce Parchetul Tribunalului Vrancea a declanşat o anchetă cu privire la modul în care au fost notate tezele la olimpiada de limba română, faza pe judeţ.

Cercetările procurorilor au început în urma unei reclamaţii făcute de mama unei eleve care a obţinut cel mai mare punctaj la concurs, însă la afişarea rezultatelor a apărut pe locul al doilea, după un elev ai cărui părinţi sunt profesori.

Potrivit şefului Inspectorului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea, Dorin Cristea, inspectorul de limba română Silvia Chelariu, care s-a ocupat de organizarea olimpiadei de limba română, faza pe judeţ, a fost demis din funcţie.

Alte trei profesoare de limba română care au făcut parte din comisia de corectură au primit interdicţia de a face parte din comisii de corectare a lucrărilor în cadrul concursurilor şcolare viitoare.

Măsurile împotriva celor patru cadre didactice vin după ce Parchetul Tribunalului Vrancea a declanşat o anchetă privind modul în care au fost corectate tezele la olimpiada de limba şi literatura română, faza pe judeţ.

Potrivit prim-procurorului Parchetului Tribunalului Vrancea, Florin Ţîrlea, ancheta a fost începută ca urmare a unei sesizări făcute de Ministerul Educaţiei.

”Am fost sesizaţi de Ministerul Educaţiei cu privire la anumite nereguli constatate cu privire la olimpiada de limba română. Avem un dosar înregistrat”, a declarat prim-procurorul Florin Ţîrlea.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Până acum s-au dat amenzi de peste 11.000 lei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Dispar micii. Situația este catastrofală
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Zelenski subliniază necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei după atacul cu drone
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy