Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Creşterea salariilor de bază pentru personalul din educaţie este cuprinsă între 90% şi 150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% şi 125% pentru învăţământul universitar, potrivit proiectului Legii salarizării unitare.
Filip Stan
10 apr. 2017, 17:48
Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Noul proiect de lege a salarizării prevede ca profesorii universitari să aibă, în anul 2022, salarii de bază cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei.

De asemenea, un rector poate câştiga 16.232 de lei, în timp ce un decan ajunge să fie plătit cu 14.916 lei.

Anexa I – Cap. I lit. B – Reglementari specifice personalului didactic din invatamant

În învăţământul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lungă durată va câştiga 4.098 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de bază între 4.372 de lei şi 5.517 lei, în funcţie de vechime.

Citeşte şi: Legea salarizării unitare, varianta oficială. Grile de salarizare pe categorii profesionale

Totodată, un profesor cu studii superioare de scurtă durată va câştiga, în 2022, între 4.052 şi 4.600 în funcţie de grad şi de vechime, în timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.

Pentru învăţător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevăzute salarii cuprinse între 3.916 lei şi 4.372 de lei, în funcţie de grad şi vechime.

În acelaşi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I poate câştiga între 4.280 de lei şi 4.600 de lei.

De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va câştiga între 3.850 de lei şi 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei, transmite News.ro.

Ministerul Educaţiei Naţionale, cu consultarea instituţiilor, unităţilor de învăţământ şi a partenerilor sociali, va stabili gradul funcţiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în funcţie de următoarele criterii: număr de personal, elevi/studenţi, categorii de unităţi, se mai arată în proiectul de lege.

Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate să primească o indemnizaţie de până la 20 la sută din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă, diferenţierea pe zone şi localităţi urmând să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Personalul didactic din învăţământul special beneficiază de o majorare cu 15 la sută a salariului de bază, iar personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs.

Această gradaţie se acordă pentru 16 la sută din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi reprezintă o creştere cu 25 la sută a salariului de bază detinut.

Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de patru  ani.

Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25 la sută din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână.

În plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează: pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7 la sută a salariului de bază deţinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o creştere cu 10 la sută a salariului de baza deţinut; – pentru patru clase de elevi/grupe, o creştere cu 15 la sută a salariului de baza deţinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o creştere cu 20 la sută a salariului de bază deţinut.

De asemenea, personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10 la sută a salariului de baza.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, consiliile de administraţie  pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30 la sută a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.

Totodată, personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1 la sută pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la sută din salariul de bază, se mai arată în proiectul de lege.

Cei care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare, poate primi un spor de până la 15 la sută din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare..

Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare – învăţare – evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15 la sută din salariul de bază.

Salarizarea cadrelor didactice încadrate ca profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar se face la nivelul încadrării pentru un profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar, potrivit legea.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Descoperirea uluitoare făcută pe o plajă din Noua Zeelandă: ”Este uriaș”
Capital.ro
Amendă 7.000 de lei. Este ilegal dacă statul nu ți-a dat voie. Mii de români fac tot timpul asta
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal, dar a bătut-o cu bestialitate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele imagini cu suspecții crimei din Vaslui. Un bărbat și concubina acestuia, surprinși de camerele de supraveghere în timp ce târăsc geamantanul în care a fost descoperit cadavrul unui bărbat
Capital.ro
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Frații Tate nu pot părăsi România: Decizia Curții de Apel București este definitivă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'