Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Creşterea salariilor de bază pentru personalul din educaţie este cuprinsă între 90% şi 150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% şi 125% pentru învăţământul universitar, potrivit proiectului Legii salarizării unitare.
Filip Stan
10 apr. 2017, 17:48
Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Noul proiect de lege a salarizării prevede ca profesorii universitari să aibă, în anul 2022, salarii de bază cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei.

De asemenea, un rector poate câştiga 16.232 de lei, în timp ce un decan ajunge să fie plătit cu 14.916 lei.

Anexa I – Cap. I lit. B – Reglementari specifice personalului didactic din invatamant

În învăţământul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lungă durată va câştiga 4.098 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de bază între 4.372 de lei şi 5.517 lei, în funcţie de vechime.

Citeşte şi: Legea salarizării unitare, varianta oficială. Grile de salarizare pe categorii profesionale

Totodată, un profesor cu studii superioare de scurtă durată va câştiga, în 2022, între 4.052 şi 4.600 în funcţie de grad şi de vechime, în timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.

Pentru învăţător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevăzute salarii cuprinse între 3.916 lei şi 4.372 de lei, în funcţie de grad şi vechime.

În acelaşi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I poate câştiga între 4.280 de lei şi 4.600 de lei.

De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va câştiga între 3.850 de lei şi 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei, transmite News.ro.

Ministerul Educaţiei Naţionale, cu consultarea instituţiilor, unităţilor de învăţământ şi a partenerilor sociali, va stabili gradul funcţiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în funcţie de următoarele criterii: număr de personal, elevi/studenţi, categorii de unităţi, se mai arată în proiectul de lege.

Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate să primească o indemnizaţie de până la 20 la sută din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă, diferenţierea pe zone şi localităţi urmând să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Personalul didactic din învăţământul special beneficiază de o majorare cu 15 la sută a salariului de bază, iar personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs.

Această gradaţie se acordă pentru 16 la sută din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi reprezintă o creştere cu 25 la sută a salariului de bază detinut.

Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de patru  ani.

Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25 la sută din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână.

În plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează: pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7 la sută a salariului de bază deţinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o creştere cu 10 la sută a salariului de baza deţinut; – pentru patru clase de elevi/grupe, o creştere cu 15 la sută a salariului de baza deţinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o creştere cu 20 la sută a salariului de bază deţinut.

De asemenea, personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10 la sută a salariului de baza.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, consiliile de administraţie  pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30 la sută a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.

Totodată, personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1 la sută pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la sută din salariul de bază, se mai arată în proiectul de lege.

Cei care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare, poate primi un spor de până la 15 la sută din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare..

Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare – învăţare – evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15 la sută din salariul de bază.

Salarizarea cadrelor didactice încadrate ca profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar se face la nivelul încadrării pentru un profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar, potrivit legea.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Zelenski acuză Rusia de crimă internațională și solicită noi sisteme de apărare aeriană
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni