Veşti încurajatoare de la Bruxelles: România se află pe drumul cel bun privind MCV

România și Bulgaria se află pe drumul cel bun și nu se prezintă mai rău decât alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat luni comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, Vera Jourova, în contextul prezentării luni, la Bruxelles, a Tabloului de bord al UE din 2017 privind justiția, un raport ce oferă o imagine de ansamblu comparativă asupra eficienței, calității și independenței sistemelor de justiție din statele membre ale Uniunii, notează BTA.
Iulian Tudor
10 apr. 2017, 18:26
Veşti încurajatoare de la Bruxelles: România se află pe drumul cel bun privind MCV

Referindu-se la România și Bulgaria, comisarul pentru justiție și-a exprimat satisfacția cu privire la faptul că aceste două țări se află pe drumul cel bun, Vera Jourova apreciind că datele din Tabloul de bord din 2017 pot fi folosite drept elemente bune pentru evaluarea stadiului de îndeplinire a măsurilor și sarcinilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MVC).

Comisarul european a adăugat că, pe toată perioada mandatului său, a dorit să facă MCV cât mai concret posibil, cu obiective ”de tipul unor borne pentru Bulgaria și România, astfel încât (aceste țări) să știe exact ce să facă, ce dorește Comisia de la ele și până când”.

”Am fost foarte clari în ultimele rapoarte MCV în legătură cu faptul că dorim să primim rezultate tangibile și sustenabile, precum și că statele merg în direcția bună. Însă avem nevoie de rezultate durabile pe teren”, a subliniat Jourova, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, scopul Tabloului de bord al UE din 2017 privind justiția este de a ajuta autoritățile naționale să mărească eficacitatea sistemelor lor de justiție. În comparație cu edițiile precedente, Tabloul de bord din 2017 explorează noi aspecte legate de funcționarea sistemelor de justiție, de exemplu cât de ușor pot avea acces la justiție consumatorii și ce canale folosesc aceștia pentru a face reclamații împotriva întreprinderilor. Pentru prima dată, acesta indică și durata procedurilor judiciare penale referitoare la infracțiuni de spălare de bani.

‘Cea de a 5-a ediție a Tabloului de bord al UE privind justiția arată că sistemele de justiție eficace sunt esențiale pentru a construi încrederea într-un mediu favorabil afacerilor și investițiilor pe piața unică. Încurajez statele membre să se asigure că orice reformă în materie de justiție respectă statul de drept și independența sistemului judiciar”, a adăugat Jourova.

Principalele constatări ale ediției din 2017 includ:

—Proceduri judiciare civile și comerciale mai scurte, inclusiv într-o serie de state membre ale căror sisteme de justiție se confruntă cu provocări. Această îmbunătățire este mai clară pe perioada de cinci ani decât pe termen scurt.

—Analiza modului în care se asigură respectarea dispozițiilor de protecție a consumatorilor. Statele membre sunt responsabile să asigure respectarea legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Conform tabloului de bord, durata procedurilor administrative și de control jurisdicțional din acest domeniu variază foarte mult de la o țară la alta. A reieșit, de asemenea, că multe aspecte legate de protecția consumatorilor sunt soluționate direct de către autoritățile de protecție a consumatorilor și nu este nevoie să se ajungă în instanță, potrivit Agerpres.

—Accesul limitat la justiție pentru cetățenii mai săraci. Tabloul de bord arată că, în unele state membre, cetățenii cu venituri sub pragul sărăciei nu beneficiază de niciun fel de asistență judiciară în anumite tipuri de litigii.

—Percepția publicului larg asupra independenței sistemului judiciar este neschimbată sau mai bună. Acest lucru este valabil în peste două treimi din statele membre. În cazul întreprinderilor, tendința este aceeași din 2010. Printre motivele pentru percepția că instanțele și judecătorii nu se bucură de independență s-au indicat cel mai frecvent ingerințele sau presiunile din partea guvernelor și a politicienilor. Ediția din 2017 prezintă, de asemenea, date privind garanțiile existente în diferitele state membre pentru a asigura independența judecătorilor. Acestea reflectă importanța deosebită a statului de drept pentru UE.

—Standarde de calitate. Majoritatea statelor membre au standarde care stabilesc termene sau calendare pentru a evita procedurile judiciare de durată. Cu toate acestea, în anumite state membre cu sisteme de justiție mai puțin eficiente nu există astfel de standarde, informează Agerpres.

Concluziile tabloului de bord din 2017 sunt luate în considerare pentru evaluările specifice fiecărei țări care sunt efectuate în contextul semestrului european 2017. Rapoartele de țară pentru statele membre au fost publicate la 22 februarie 2017 și cuprind constatări privind sistemele de justiție dintr-o serie de state membre (Belgia, Bulgaria, Spania, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia).

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Patrimoniul cultural, amenințat de conflictele armate din 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?