Mai multe ONG-uri cer respingerea amendamentelor aduse de Florin Iordache legii finanţării partidelor

Mai multe ONG-uri membre ale Campaniei Politică fără Bariere, alături de Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, solicită deputaţilor respingerea amendamentelor depuse de social-democratul Florin Iordache şi adoptate de Comisia juridică a Camerei la legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, prin care a fost abrogată sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de formaţiunile politice.
Filip Stan
11 apr. 2017, 07:39
Mai multe ONG-uri cer respingerea amendamentelor aduse de Florin Iordache legii finanţării partidelor

„La iniţiativa deputatului Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, comisia a admis o serie de amendamente care abrogă sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de partide în campania electorală. Astfel, partidele pot să depăşească plafoanele şi să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancţiune. Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge şi cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum şi limitele acestora”, arată ONG-urile semnatare într-un comunicat de presă.

Organizaţiile spun că, prin amendamentele aduse legii, contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile articolului 28 nu se mai confiscă şi, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancţiunii. Mai mult, spun ONG-urile, acest lucru este întărit şi de articolul 53, care confirmă faptul că sumele obţinute ilegal nu se mai confiscă.

„Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei. Aceasta era acţiunea disuasivă principală, şi anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile semnatare atrag atenţia că modificările adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor anulează principiul unei competiţii electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanţării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În acelaşi timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor.

„Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale şi sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicităm deputaţilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ONG-uri.

Printre semnatari se numără ONG-urile membre ale Campaniei Politică fără Bariere (ActiveWatch, Asociaţia, E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică, Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm), Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate şi cea care impune contravenienţilor să verse la buget sumele care au făcut obiectul contravenţiilor la Legea finanţării partidelor.

La propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita şi provenienţa contibuţiilor pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donaţii sau împrumuturi, se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.

Amendamentul lui Iordache a fost făcut la o iniţiativă legislativă a opt deputaţi ai minorităţilor naţionale prin care aceştia solicitau ca verificarea contribuţiilor pentru organizaţiilor minorităţilor să se facă doar în timpul campaniilor electorale şi strict în ce priveşte finanţarea campaniilor.

Proiectul a fost adoptat de către Senat şi a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. În cadrul dezbaterilor din comisie, deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente care vizează nu doar finanţarea organizaţiilor minorităţilor naţionale, ci a tuturor partidelor politice, amendamentele fiind adoptate de către comisie.

Cel mai important dintre ele constă în abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finanţării care stipula că sumele care depăşesc plafoanele institute de lege pentru finanţarea campaniilor se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminată şi în cazu depăşirii plafoanelor de finanţare a campaniilor pentru referendumuri.

Un alt amendament depus de către Iordache este abrogarea articolului 53 care statua că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, „contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere în forma amendată la propunerea lui Iordache şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Oana Roman, alături de Alina Sorescu, după ce artista a povestit prin ce a trecut în timpul căsniciei cu Alexandru Ciucu: „Un trai în abuz...” Mesajul vedetei
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România unde turiștii beneficiază de transport gratuit și reduceri substanțiale la restaurante și cafenele și în 2025. E unul dintre cele mai sigure și frumoase, aflat într-o zonă spectaculoasă a țării noastre
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
Playtech.ro
Femeia care îi va lua locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni. Cum arată și cu ce se ocupă partenera lui Ilie Bolojan
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 gustări sănătoase pe care poți să le mănânci între mese. Au puține calorii și reduc pofta de zahăr
Spynews
Burger cu cartofi prăjiți, gătit de Horia Manea, la Meniu de vedetă. Rețeta pentru cel mai delicios sos
Evz.ro
Dezvăluirea momentului. Ce se întâmplă, de fapt, la Cotroceni. Traian Băsescu are dovada
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce pensie va primi Klaus Iohannis!!! Va avea și cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un președinte
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu trebuie împiedicat să candideze! Este foarte grav. Are două mari probleme
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne este foarte frică”. Măcelul din Urziceni. Atacatorii au fost capturați
substantial.ro
Skillab Revoluționează Învățarea Profesională Online în România
MediaFlux
S-au dus la MORMÂNT și nu l-au mai găsit! CAVOUL, vândut pe FURIȘ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic