Potrivit acestei iniţiative legislative, angajatorii vor avea posibilitatea să acorde angajaților subvenții sub forma unor tichete de bicicletă (tichete valorice pentru achiziționarea bicicletelor), pentru deplasări spre locul de muncă sau în interes de serviciu, tratate drept cheltuieli sociale cu deductibilitate limitată, o dată la trei ani, cu o valoare maximă a subvenției de 1.500 de lei.
Aceste tichete vor putea fi utilizate atât pentru achiziţionarea de biciclete, dar şi pentru accesorii, piese de schimb, unelte şi produse de întreţinere sau echipamentul pe care îl poartă ciclistul.
Totodată, angajatorii vor avea posibilitatea să acorde indemnizații pentru mersul pe bicicletă angajaților care utilizează acest mijloc de transport pentru a se deplasa la locul de muncă sau pentru deplasările în interes de serviciu. Această indemnizație va fi acordată tot sub forma tichetelor de bicicletă, într-o limită anuală de 300 de lei, pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru. Angajatorii au libertatea de a defini, după consultarea angajaților vizați, lista documentelor justificative necesare acordării indemnizației și frecvența prezentării acestora.
Tichetele de bicicletă pot fi utilizate în magazinele specializate în vânzarea bicicletelor, a echipamentului de ciclism sau în furnizarea serviciilor de întreţinere, numite unităţi afiliate, cu care unităţile emitente contractează serviciile respective.
Termenul „bicicletă”, în accepţiunea deputatului Valeriu Steriu, iniţiatorului acestui proiect, ar trebui înţeles în sens larg pentru a include, alături de bicicletele tradiţionale sau electrice, şi monociclurile, tricicletele, trotinetele, cu sau fără asistenţă electrică, vehiculele de tip «half-bike» şi «segway».
Tichetele de bicicletă vor fi emise de Ministerul Finanțelor și utilizate în magazinele specializate în vânzarea bicicletelor.
Proiectul de lege a primit undă verde în Comisia de specialitate a Senatului.