Shard, a cărui construcţie a început în urmă cu 12 ani, a costat circa 560 de milioane de euro, însă investitorii nu se aşteaptă să îşi recupereze prea repede banii. Clădirea are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticlă şi o piscină la etajul 52.
„Este cea mai înaltă clădire din Europa de Vest şi este primul oraş vertical. Nu cred, de faptul sunt convins că nu mai există un alt oraş vertical în Europa care să cuprindă magazine, birouri, restaurante, un hotel, avem un hotel Shangri-La, apartamente şi o galerie. De asemenea, prima clădire privată din lume care este deschisă publicului”, a declarat Irvine Sellar, dezvoltator.
Criticii imobilului se plâng, însă, că Shard umbreşte clădiri precum Turnul Londrei şi Catedrala Saint Paul. Investitorii speră, însă, că londonezii se vor obişnui şi chiar vor ajunge să iubească acest colos.
„Aşa cum am mai spus, cred că va fi o clădire care va fi adoptată de londonezi. Poţi mânca aici, poţi dormi aici, poţi lucra şi aici”, a mai spus dezvoltatorul.
Clădirea este criticată şi din cauza exclusivităţii presupuse de luxul din interior şi preţurile mari care se vehiculează în piaţă. Apartamentele duplex sunt evaluate la 30-50 milioane de lire sterline (37-62 milioane de euro) fiecare, iar singura „concesie” pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisă vizitatorilor dispuşi să plătească tichetul de 24,95 lire (31 de euro), tarif pentru adulţi, scrie Mediafax.
Olimpiada transformă Londra. Cele mai spectaculoase clădiri nou construite GALERIE FOTO
Totodată, criticii proiectului consideră că Shard nu este compatibilă urbanistic cu împrejurimile imediate sau cu profilul Londrei.
Galeria de la ultimele etaje poate fi vizitată începând de vineri dimineaţă, iar „chiriaşii” vor începe să ocupe spaţiile de birouri şi de locuit începând de anul viitor.
În altă ordine de idei, clădirea se anunţă greu de exploatat economic şi monetizat în contextul declinului remarcat în ultimii ani pe piaţa birourilor din Londra.
Shard este unul dintre cele mai controversate proiecte din Londra, din cauza mărimii, poziţiei alese şi acţionariatului. Clădirea va fi inaugurată în joi seara cu un spectacol de lasere şi reflectoare proiectate din vârful clădirii. La ceremonie vor participa Prinţul Andrew, Duce de York, şi Şeicul Jabor al-Thani, premier şi ministru de externe al Qatarului. Fundalul sonor va fi asigurat de Orchestra Filarmonică din Londra.
Marea Britanie a intrat în primul trimestru în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.