Reprezentanţii Părţilor Contractante se întrunesc o dată la 3 ani pentru a analiza rapoarte naţionale referitoare la implementarea Convenţiei, pentru a aproba programul de lucru şi bugetul următorilor 3 ani şi pentru a adopta liniile directoare de care Părţile Contractante trebuie să țină cont în abordarea problemelor de mediu emergente.
“Este foarte important şi extrem de benefic faptul că această reuniune se desfăşoară imediat după Conferinţa RIO+20 unde vor fi stabilite următoarele strategii de acţiune în ceea ce priveşte problematica dezvoltării durabile şi a economiei verzi. Trebuie în primul rând să stabilim care sunt priorităţile pentru următorii 8 ani în acest domeniu, iar în ceea ce priveşte abordările privind zonele umede de importanţă internaţională – printre care se numără şi Delta Dunării – cea de-a 11-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Ramsar de la Bucureşti va avea un rol decisiv”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb..
Tema stabilită pentru COP11 Ramsar este ”Zone Umede, Turism și Recreere” (Wetlands, Tourims and Recreation), fiind menită să atragă atenţia asupra rolului pe care îl poate avea turismul responsabil în conservarea zonelor umede de importanţă internațională, iar deviza sub care se va desfăşura conferinţa este “Zonele umede: cămin şi destinaţie”.
În acest context, Secretariatul Convenţiei Ramsar în colaborare cu Organizaţia Mondială de Turism a Naţiunilor Unite (UNTWO) va lansa un studiu de caz pe baza unui raport referitor la turism în siturile Ramsar. Studiul de caz se referă la oportunităţile şi provocările presupuse de turism în siturile Ramsar în particular şi în zonele umede în general.