CNBC a declarat că se bazează pe trei surse fără a menționa numele acestora, proiectul a fost inspirat de o idee lansată de legendarul fondator al Apple, Steve Jobs, care a imaginat utilizarea unor elemente precum un ceas conectat pentru măsurarea diferitelor semne fiziologice, inclusiv glicemia.
O astfel de tehnică ar permite persoanelor care suferă de diabet să își monitorizeze în permanență nivelul de glucoză din sânge fără a mai fi nevoie să își înțepe cu regularitate vârful degetelor, cum se întâmplă în prezent.
CNBC afirmă că proiectul a devenit realitate de mai bine de cinci ani — Steve Jobs a decedat în 2011 — și că acesta se află într-o fază suficient de avansată pentru ca Apple să avanseze către studiile de fezabilitate și să se gândească deja la procedurile de reglementare.
La acest proiect ar lucra, din 2016, o echipă formată din treizeci de persoane, într-o locație aflată la câțiva kilometri de sediul central al grupului din Cupertino (California).
Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze aceste informații, precizează Reuters.
Citeşte şi SIMPTOME ale diabetului pe care toată lumea le ignoră
O astfel de tehnică, care se bazează în special pe senzori optici și implică, probabil, ceasurile Apple Watch lansate în 2015, ar plasa Apple pe un domeniu deja explorat de mai mulți ani de către Alphabet, „părintele” Google.
Alphabet, care dezvoltă, alături de elvețienii de la Novartis, un proiect privind lentilele de contact, a lansat la sfârșitul anului un joint-venture cu laboratorul francez Sanofi pentru a concepe dispozitive conectate în vederea monitorizării diabetului. Grupul în cauză, Onduo, a anunțat că primele produse dezvoltate vor apărea în următorii doi sau trei ani, precizează AFP.
De asemenea, anul trecut, GlaxoSmithKline Plc și Alphabet Inc au dezvăluit înființarea unei societăți mixte cu scopul de a comercializa dispozitive bioelectronice pentru a lupta împotriva unor afecțiuni prin modificarea semnalelor electrice ce trec de-a lungul nervilor. Companii precum Setpoint Medical și EnteroMedics Inc au demonstrat deja beneficiile bioelectronicii în tratarea artritei reumatoide și suprimarea apetitului alimentar în cazul persoanelor care suferă de obezitate, menționează Reuters. Printre alte companii care și-au manifestat interesul față de bioelectronică se numără Medtronic Plc, Proteus Digital Technology și Biogen Inc.
Cele mai importante laboratoare, precum Sanofi, se confruntă cu o scădere a vânzărilor de tratamente privind diabetul zaharat ca urmare a concurenței din ce în ce a acerbe, mai arată AFP.
Citeşte şi BOLI care se moştenesc de la părinţi