„Cu o zi înainte sau măcar cu câteva ore înainte de a o da la cuptor, carnea va fi ţinută într-o marinată, sau baiţ, cum se mai spune popular, obţinută din vin, de obicei alb, usturoi, foi de dafin, piper şi boia dulce. Carnea de miel are o aromă suficient de puternică pentru a nu fi nevoie de oţet, întrucât se pierde întreaga savoare. Pentru un gust deosebit se foloseşte şi mentă tocată. Carnea aşezată în acest baiţ se pune la frigider timp de două-trei ore pentru bucătăresele grăbite, însă ideal ar fi să poată fi lăsată la mustit de pe o zi pe alta”, a explicat bucătarul Mihaela Pascariu pentru Ziarul Lumina, aparţinând Patriarhiei Române.
De asemenea, se pune cimbru. Toate acestea fac o friptură gustoasă şi suculentă (dacă, în timpul coacerii, gospodina mai stropeşte friptura cu sosul din tigaie).
La friptură se pune doar vin alb, întrucât nu imprimă o aromă foarte puternică în carne.
„Vinul se pune întotdeauna spre sfârşit, iar carnea trebuie stropită din când în când cu jiul format din sucul lăsat de carne şi restul de marinată. La o pulpă de miel cu legume, acestea din urmă vor fi adăugate tot spre sfârşit”, a precizat Mihaela Pascariu.
Sfat pentru începătoare: friptura se ţine aproximativ 35 de minute la o temperatură a cuptorului de 180 de grade.